Slovenija 13.3.2024 10:00

V CD fotografska razstava Nasmehi, ki odpirajo srca

Ljubljana, 13. marca - V Cankarjevem domu (CD) bodo drevi ob 18. uri v Mali galeriji odprli razstavo z naslovom Nasmehi, ki odpirajo srca. Zbirka, ki bo na ogled do 5. maja je nastala v sklopu novega razstavnega cikla - Vidni nevidni. Pripravil jo je Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje (ZRIPS) s fotografom Blažem Stančičem Kobalom.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Letošnje leto v Cankarjevem domu začenjajo z novim razstavnim ciklom, ki so ga poimenovali Vidni nevidni. Cikel je, kot so zapisali v CD, namenjen predstavitvi umetniških projektov z obravnavanimi vsebinami in tematikami, ki se pogosto znajdejo na robu, odrinjene in prezrte, pogosto stigmatizirane in v družbi nerazumljene.

Z vzpostavitvijo novega razstavnega cikla želijo, da se tovrstne vsebine lahko enkrat na leto predstavijo v prostorih Cankarjevega doma in vsaj delno dobijo svoj glas in vidljivost. Program začenjajo z razstavo portretov oseb z motnjo v duševnem razvoju, ki je nastala v sodelovanju z ZRIPS in Kobalom.

Stantič Kobal se je s fotografijo začel ukvarjati v najstniških letih. Sodeloval je na več fotografskih natečajih, med drugim tudi na natečaju Rovinj Photodays leta 2021, kjer je s serijo z naslovom Melanholične misli osvojil drugo mesto. Na fotografskem natečaju v okviru festivala Vizije leta 2021, ki ga prireja Javni sklad za kulturne dejavnosti, je s serijo Melanholične misli osvojil prvo mesto, so še dodali.

V fokusu njegovega opazovanja in zanimanja so ljudje s svojim bivanjskim okoljem. Fotograf skozi svoje fotografije raziskuje socialne tematike, odnose med ljudmi ter njihovo prepletenost vsakdanjim prostorom bivanja in delovanja.