Svet 12.3.2024 12:26

Ani Skobe na Sonyjevem natečaju še ena zmaga s fotografijo Času izvzet

London, 12. marca - Arhitektka in fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Fallling out of time) zmagala tudi v kategoriji arhitektura na letošnjem fotografskem natečaju Sony World Photography Awards 2024, je objavljeno na spletni strani Svetovne fotografske organizacije (WPO). Skupni zmagovalec natečaja bo znan 18. aprila.

Ljubljana. Fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Falling out of time) zmagala na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad. Nagrajena fotografija Času izvzet. Foto: Ana Skobe

Ljubljana.
Fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Falling out of time) zmagala na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad.
Nagrajena fotografija Času izvzet.
Foto: Ana Skobe

Ljubljana. Fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Falling out of time) zmagala na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad. Foto: Ana Skobe

Ljubljana.
Fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Falling out of time) zmagala na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad.
Foto: Ana Skobe

Za omenjeno fotografijo je Skobe prejela že evropsko regijsko nagrado omenjenega fotografskega natečaja.

Fotografijo Času izvzet prikazuje svetilnik, ki se dviga v jasno večerno nebo. Sopostavitev samotne silhuete z neskončnim obzorjem ustvari trenutek refleksije, v katerem se čas za trenutek zaustavi. Hkrati fotografija opozarja, da je dobra arhitektura brezčasna in vedno znova aktualna.

Fotografije letošnjega odprtega natečaja je ocenjeval kurator Foto Festivala Lenzburg v Švici Daniel Blochwitz.

"Nagrajena fotografija ni nastala naključno, prav tako ne z namenom prijave na natečaj. Nekajkrat letno načrtujem potovanja prav s ciljem odkrivanja arhitekture, katere izkušnja in doživetje bogatita moje videnje in razmišljanje o arhitekturi. Fotografiranje je torej način, s katerim razvijam svoj kreativni izraz, je proces učenja, raziskovanja, premišljevanja. Zelo sem navdušena in počaščena, da je moje delo prepoznano med toliko nadarjenimi fotografi z vsega sveta. Prejetje nagrade na tako velikem tekmovanju je izjemno priznanje za ves čas in trud, ki ga vlagam v fotografijo ter hkrati dobra spodbuda za naprej," je ob svoji zmagi povedala Skobe.

Svetovni fotografski natečaj Sony World Photography Awards poteka že 17. leto zapored. Letos je sodelovalo več kot 395.000 fotografij iz več kot 220 držav in ozemelj. Vsak zmagovalec v posamezni kategoriji prejme Sonyjevo digitalno fotografsko opremo in se tudi poteguje za prestižni naziv Fotografa leta odprtega tekmovanja, ki prinaša denarno nagrado v višini 5000 ameriških dolarjev.

Skupni zmagovalec odprtega natečaja bo znan 18. aprila na podelitvi nagrad v Londonu. Izbrane zmagovalne fotografije in fotografije iz ožjega izbora bodo uvrščene na razstavo natečaja World Photography Awards, ki bo na ogled v galeriji Somerset House od 19. aprila do 6. maja, kasneje pa tudi na drugih lokacijah.