Slovenija 13.3.2024 5:00

Slovenski otroci Lebensborna Maje Weiss za uvod FDF

Ljubljana, 13. marca - V Ljubljani se danes začenja 26. Festival dokumentarnega filma (FDF), kjer bo na ogled približno 25 celovečernih in krakih filmov. V tekmovalnem programu bo na ogled pet filmov, katerih rdeča nit so človekove pravice. Eden med njimi je otvoritveni film festivala, novi dokumentarec režiserka Maje Weiss Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna.

Ljubljana. 26. Festival dokumentarnega filma. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
26. Festival dokumentarnega filma.
Foto: STA
Arhiv STA

Gre za prvi slovenski v celoti arhivsko kolorirani celovečerni dokumentarni film. Barvanje črno-belih fotografij in gibljivih podob iz bogatega materiala nemških, ameriških in slovenskih arhivov gledalca opozarja, da se vojna ni dogajala le nekoč, ampak se dogaja tu in zdaj, pred nami in našimi očmi.

Tokratni dokumentarec Weiss o ukradenih slovenskih dojenčkih in nacističnem rasnem eksperimentu se navezuje na njen film Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci, ki ga je predstavila pred desetimi leti.

Film Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna pripoveduje ganljive in pretresljive zgodbe štirih slovenskih otrok Lebensborna - Ingrid von Oelhafen, Hayma Henryja Hayderja Franca Zagožna in Ivana Acmana, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Film je bil posnet v Sloveniji, Nemčiji, Belgiji in na Kostariki, kamor je življenjska pot ponesla štiri nekoč ukradene slovenske dojenčke.

Poleg pričevanj štirih slovenskih ukradenih otrok so Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna tudi protivojni film in dokumentarec v spomin in opomin. Poleg protivojnega sporočila film opozori na daljnosežne posledice vojn in odpira vprašanja identitete in skritih zgodb, o katerih je treba javno spregovoriti.

Pri pisanju scenarija je režiserka sodelovala s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, tudi avtorico dokumentarnega romana Senca brez človeka: film v prozi, ki temelji na pričevanjih še živečih otrok Lebensborna in njihovih potomcev.

Svetovno premiero je imel film oktobra lani V frankfurtskem Nemškem filmskem inštitutu in Nemškem filmskem muzeju v okviru častnega gostovanja Slovenije na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Program Lebensborn je nacistična Nemčija vzpostavila leta 1935. Njegov namen je bil zajeziti padec natalitete arijske rase na več načinov, tudi z ugrabljanjem rasno ustreznih otrok. Idejni vodja Lebensborna je bil Heinrich Himmler.

V tekmovalnem programu letošnjega FDF so poleg filma Weiss še filmi Mož v črnem v režiji kitajskega režiserja Wang Bing, Popolno zaupanje v režiji Zhang Jialing, Stekleničarji Nemanje Vojinovića in Tišina razuma makedonske režiserke Kumjane Novakove.

Nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic podeljuje Amnesty International Slovenije. Filme bo ocenjevala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo snemalka in direktorica fotografije Lea Aymard, režiserka in scenaristka Urška Djukić ter iranski filmski in gledališki režiser Ajat Najafi.

Filme na FDF bodo prikazali še v sklopu Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti. Iz slednjega je tudi sklepni film letošnjega festivala Volneno v režiji Rebekke Nystabakk.

Retrospektivo bodo letos na FDF, ki bo potekal do 20. marca, posvetili angažirani cineastki Niki Autor.