Svet 13.3.2024 5:30

Na mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji tudi slovenski filmi

Sofija, 13. marca - V bolgarski prestolnici Sofija se danes začenja 28. mednarodni filmski festival. V program festivala, ki bo trajal do 31. marca, so se uvrstili trije slovenski filmi: Opazovanje režiserja Janeza Burgerja ter manjšinski koprodukciji Niti besede režiserke Hanne Slak in Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića.

Kot so še sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), je Hanna Slak tudi predsednica žirije tekmovalnega programa balkanske regije.

Opazovanje bo na največjem bolgarskem filmskem festivalu na ogled prav v tekmovalnem programu 12 filmov iz balkanske regije. V tem programu bo na ogled tudi manjšinska koprodukcija Varuhi formule. V tekmovalnem programu sedmih filmov za mladino pa bodo prikazali manjšinsko koprodukcijo Niti besede slovenske režiserke Slak, ki živi v Berlinu, in je posnela svoj prvi večinsko nemški film v koprodukciji s Slovenijo in Francijo.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo SFC.

Pomemben del festivala v Sofiji je tudi strokovni program (Sofia Meetings), kjer producenti in režiserji predstavljajo izbrane filme v nastajanju. V programu filmov v postprodukciji se bo festivalskim selektorjem in prodajnim agentom predstavil Izgubljeni sin, drugi film Darka Štanteta, producentov Miha Černeca in Nine Robnik iz Staragara (Slovenija), Propeler Film (Hrvaška), Kaval Film (Severna Makedonija), Staragara I.T. (Italija), Graal (Grčija.) Tudi ta film je sofinanciral SFC.

Predstavil se bo tudi film Nadure, ki nastaja brez javnih sredstev, v režiji Arona Horvatha, ki je tudi producent, in Ave Nim (Avstrija), so še sporočili iz SFC.