Slovenija 14.3.2024 9:30

V Galeriji Kresija razstavljata Lada Cerar Sedlaček in Sašo Sedlaček

Ljubljana, 14. marca - V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Lade Cerar Sedlaček in Saše Sedlačka z naslovom Nad tvojo glavo letajo ptice skrbi in bojazni, prepreči jim, da se ugnezdijo v tvojih laseh. Naslov projekta izhaja iz kitajskega pregovora; ta predstavlja izhodišče, ki govori o obrambi posameznika pred strahovi, ki jim ne moremo uiti.

Ljubljana. Galerija Kresija. Foto: Znanost na cesti Arhiv Znanost na cesti

Ljubljana.
Galerija Kresija.
Foto: Znanost na cesti
Arhiv Znanost na cesti

Kitajski pregovor se glasi: Nad tvojo glavo letajo ptice skrbi in bojazni; tega ne moreš spremeniti. Lahko pa jim preprečiš, da bi se ugnezdile v tvojih laseh.

Kot so zapisali v galeriji, predstavlja izhodišče, ki govori o obrambi posameznika pred strahovi. Strahove, ki jih poganjajo tehnološke, zdravstvene, vojne, podnebne, finančne, migracijske krize, vedno znova izkoriščajo razni demagogi skrajnih političnih in tehnoloških gibanj, ki na naših strahovih kujejo svojo moč in kapital.

Današnji strah pred podnebno kataklizmo, umetno inteligenco in drugimi tehnologijami je podoben strahu pred atomskim spopadom, ki je prevladoval v drugi polovici 20. stoletja, a razlika v tem, kako je strah vplival na percepcijo prihodnosti nekoč in kako vpliva danes, ne bi mogla biti večja. Žive barve in oblike atomske dobe so napovedovale utopično prihodnost, ki je še po 75 letih videti futuristično, danes pa se zdi, da nismo zmožni misliti utopij in smo prihodnost zmožni videti skoraj izključno distopično, so še zapisali v Galeriji Kresija.
        
Leta 1974 rojeni Sašo Sedlaček je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, leta 2000 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je profesor za video in nove medije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Je novomedijski in konceptualni umetnik s širokim spektrom medijskega zanimanja, raziskovanja in odkrivanja na področjih, kjer se prepletajo znanost, družba in umetnost. Razstavlja po vsem svetu in je prejemnik različnih domačih in tujih nagrad.

Lada Cerar Sedlaček se je rodila leta 1974. Na ljubljanski likovni akademiji je leta 2002 diplomirala iz kiparstva. Deluje samostojno ter od leta 2002 znotraj umetniške skupine Kolektiva z Vesno Bukovec in Metko Zupanič. V svojih projektih se pogosto loteva aktualnih družbenih problematik. Navdih za svoja dela išče v zasebni sferi, ki jo vpenja v širši družbeni kontekst. Sodelovala je na mnogih domačih in mednarodnih razstavah ter se udeležila več umetniških rezidenc.

Razstava v Galeriji Kresija bo na ogled do 11. aprila.