Slovenija 15.3.2024 5:00

S koncertom Katje Šulc začetek 27. Pripovedovalskega festivala

Ljubljana, 15. marca - S koncertom Veter z zahoda Katje Šulc z zasedbo v Klubu Cankarjevega doma se bo drevi začel 27. Pripovedovalski festival. Po besedah nove programske vodje Tjaše Koprivec Vuga se bo letošnja festivalska nit širila v vseh smereh, ki jih tako ali drugače zaznamuje voda.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Na drevišnjem koncertu bo Katja Šulc z "novorojeno vokalno in inštrumentalno stvaritvijo" javnosti prvič predstavila avtorsko uglasbene pesmi uglednih staroselcev. V maniri sodobnega folka in americane bo tradicijo soočila s sodobnim preudarkom, piše na spletni strani festivala. Ob Katji Šulc bosta na odru stala Andraž Mazi (pedal steel, banjo, dobro) in Luka Uršič (klavirski bas, sint, native piščal, native drum).

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Tjaša Koprivec Vuga, je "voda priklic mnogočesa in tedaj tudi nekoga, torej nje ženske, zato ni naključje, da so nosilke vseh osrednjih pripovedovalskih dogodkov prav dame".

"To, da sem dala glas ženskam, nikakor ni naključje, to sem storila zavestno, namerno in z veliko navdušenja, pa seveda tudi hvaležnosti, da je v našem prostoru vendarle toliko glasov, ki zmorejo svetiti, pogosto tudi spregledano, in oživljati tisto, kar je bilo zanihano v neobstoj," je dodala.

Pripovedovalski festival, ki je v prvi vrsti namenjen odraslemu občinstvu, bo v soboto ponudil premiero pripovedovalske predstave Anje Štefan z naslovom Živa voda. Kot je na novinarski konferenci povedala avtorica, se je pri snovanju dela osredotočila na pomen žensk v pripovedovalskem izročilu. V vseh zgodbah ima poseben pomen tudi voda.

V nedeljo bo na sporedu prva pripovedovalska uprizoritev Špele Frlic. Pripovedim z naslovom Dekle, obljubljeno soncu se bo z vokalno in glasbeno noto pridružil duo All Strings Attached. V ospredju pripovedi so junakinje iz balkanskega pripovedovalskega izročila, ko dopolnijo med 13 in 16 let in takrat po družbenih normah dozorijo.

Prav tako premierno bosta na festivalu zaživeli pripovedovalska predstava Nataše Kramberger z naslovom Moja oma sanja Lehkico in vsak večer moli za nas, ki ne molimo nič ter uprizoritev Anje Novak s t.i. naplavljeno pravljico Don't cry, baby. Predstavila pa se bo tudi Shonaleigh Cumbers, ki velja za eno vodilnih evropskih pripovedovalk in je od otroških let posvečena v judovsko pripovedovalsko tradicijo drut'syle.

V sklopu festivala bodo med drugim pripravili tudi omizje z naslovom Ženske pojejo, na katerem se bo s Shonaleigh Cumbers in profesorjema Svetlano Slapšak in Simonom Heywoodom pogovarjala Tjaša Koprivec Vuga.

Na festivalu bo na svoj račun prišlo tudi najmlajše občinstvo. Otroci, starejši od štirih let, si bodo lahko ogledali pripovedovalsko-glasbeno predstavo Zajčkova hišica v izvedbi Anje Štefan ob glasbi Janeza Dovča.