Svet 25.3.2024 5:30

Načrtovana nova filmska adaptacija romana Neskončna zgodba

Berlin, 25. marca - Pred štirimi desetletji je v kinematografe prišila filmska različica romana nemškega pisatelja Michaela Endeja Neskončna zgodba v režiji Wolfganga Petersena. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so v pripravi načrti za nov film po tem romanu. Kdaj in kje naj bi začeli snemati film, še ni znano.

Filmska adaptacija Endejevega romana je bila v 80. letih minulega stoletja ena od velikih kinematografskih uspešnic, čeprav sam avtor Ende takrat z njo ni bil zadovoljen.

Premiera filma, ki je samo v Nemčiji pritegnil okoli pet milijonov ljudi, je bila 4. aprila 1984 v Münchnu. V spomine mnogih sta se zapisala filmska kuža-zmaj Fuhur ter pesem Giorgia Moroderja Never Ending Story, ki jo je zapel Limahl.

Roman Neskončna zgodba je bil prvič objavljen leta 1979. Prodan je bil v milijonskih nakladah in je preveden v okoli 45 jezikov, tudi v slovenščino.

Bastijan je šolar, debelušen in neroden, sošolci se norčujejo iz njega, tudi učitelj telovadbe, ker se z rokami ne more dvigniti po vrvi. Ampak to ni najhujše. Najhujše je, da mu je umrla mama in da ima občutek, da ga oče komaj še opazi. Tisto, kar Bastijan zna in ima silno rad, je branje in izmišljanje zgodb. Gospodu Koreandru v antikvariatu ukrade knjigo z naslovom Neskončna zgodba in zbeži od doma na šolsko podstrešje.

Znajde se v pripovedi o čudovitem cesarstvu Fantaziji, ki mu grozi uničenje. V zgodbi spremlja dečka Atreja in srečnega zmaja Fuhurja, ki iščeta človeškega otroka, da bi dal vladarici Fantazije novo ime in s tem rešil deželo. Najdeta ga, njega: Bastijan se čisto zares znajde v zgodbi, ki jo bere! Ampak zaplete se, ko bi se moral vrniti v svoj svet: vse manj ima spominov nanj, ne želi si nazaj - nazaj pa ga lahko pripelje samo zares resnična želja. Do konca ne vemo, slutimo pa, da mu bo uspelo, ker ima prijatelja, Atreja, in srečnega zmaja Fuhurja, so vsebino romana povzeli pri založbi Beletrina.