Slovenija 21.3.2024 12:21

Letošnja Glazerjeva nagrada slikarki Idi Brišnik Remec

Maribor, 21. marca - Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme akademska slikarka Ida Brišnik Remec. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so muzejski svetovalec Uroš Dokl, slikar Gregor Pratneker in sopranistka Nika Gorič, je danes sporočil pristojni občinski odbor.

Maribor. Direktorica UGM Breda Kolar Sluga, slikarja Ida Brišnik Remec in Jože Šubic. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Direktorica UGM Breda Kolar Sluga, slikarja Ida Brišnik Remec in Jože Šubic.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Nagrado in listine bodo dobitnikom podelili na prireditvi 5. aprila v Minoritski cerkvi.

Odbor za podelitev Glazerjevih nagrad, ki mu predseduje Miran Štuhec, je letošnjo prejemnico Glazerjeve nagrade za življenjsko delo označil za eno najvidnejših slovenskih umetnic zadnjih desetletij. Njen opus obsega slike, akvarele, risbe, pastele, tapisarije, je avtorica več vitrajev, med katerimi so najbolj znani v baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

"Slikarkin realizem prepoznavnih motivov, ta pogosto upodablja cvetje in naravo, se giblje na robu abstrakcije. Risbe so zaznamovane z njenim lastnim energetskim nabojem in s sproščeno potezo na belem papirju. V zadnjem obdobju svojo ustvarjalno silo usmerja v presenetljive risbe z barvnimi svinčniki, zdaj barve niso, kot je to bilo v zgodnjem ustvarjalnem obdobju, samo variiranje svetlobnih učinkov, marveč tvorijo celovit slikarski izraz. Pomembno je, da iz njenih slik pravzaprav nikoli ni mogoče prepoznati v slovenski umetnosti razmeroma pogoste simbolike tragičnega minevanja, marveč nasprotno, njena dela sporočajo trdno, morda celo optimistično vero v naravni red stvari. Tudi takrat, ko se umetnica sooča z minljivostjo, jo sprejme dostojanstveno in suvereno," med drugim piše v utemeljitvi.

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo predstavlja najvišje občinsko priznanje na področju kulture. Poleg nje v Mariboru vsako leto podelijo tudi do tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v krajšem časovnem obdobju.

Na področju ohranjanja in prezentacije kulturne dediščine jo letos prejme kustos in vodja pedagoškega programa v Muzeju narodne osvoboditve Maribor Uroš Dokl, ki je v sklopu svojih večletnih muzealskih prizadevanj med drugim beležil, ovrednotil ter interpretiral zgodovine rolkanja v Mariboru. "Rezultat njegovega dela je zasnova in uresničitev projekta dediščinjenja sodobne mariborske urbane kulture," je izpostavil odbor.

Slikar Gregor Pratneker prejme Glazerjevo listino za dosežke na področju likovne umetnosti. "Pratnekerjev likovni opus zadnjih dveh let kaže neizmerno spoštovanje, čudenje, tudi navdušenje nad naravo in življem nasploh; takšen je poglobljeno estetsko doživetje," piše v utemeljitvi.

Glazerjevo listino za dosežke na področju glasbene umetnosti prejme Nika Gorič, ki po navedbah odbora velja za eno najvidnejših slovenskih sopranistk sodobnega časa. "Gorič je sposobna sugestivnega vživetja v različne vloge in njihove odtenke, prepoznavne odrske prezence ter vrhunskih vokalnih nastopov. Njeno umetniško odličnost so prepoznali impresariji najpomembnejših slovenskih kulturnih ustanov ter nacionalnih orkestrov, poleg tega je redna gostja eminentnih evropskih odrov," je zapisal.

Nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Občina jih podeljuje od leta 1987.