Od blizu 20.3.2024 13:32

Na FDF slavil film makedonske režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma

Ljubljana, 20. marca - Na 26. Festivalu dokumentarnega filma je nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic prejel dokumentarec režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma. Film nasprotuje mitu normaliziranja množičnih posilstev in spolnega suženjstva oz. sprejemanju spolnega nasilja kot naravni element vojne ali vojaškega konflikta.

Ljubljana. 26. Festival dokumentarnega filma. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
26. Festival dokumentarnega filma.
Foto: STA
Arhiv STA

Žirija je obrazložitev nagrade filmu makedonske režiserke Kumjane Novakove, ki temelji na pričevanjih o množičnih posilstvih med vojno v Bosni in Hercegovini, uvedla z besedami: "Ko razum utihne, zlahka pogledamo stran in nesreče, ki jih povzroči človek, postanejo normalne."

"Drugih ljudi ne vidimo več kot enakovrednih. Preprosto pogledamo stran in ostanemo v udobju tišine. Naj gre za nenehne konflikte od Gaze do Ukrajine ali podnebne katastrofe ali kršitve človekovih pravic po vsem svetu. Zdi se, kot da je človečnost izgubila svojo pot," je zapisala žirija. To so letos sestavljali snemalka in direktorica fotografije Lea Aymard, režiserka in scenaristka Urška Djukić ter v Teheranu rojeni filmski in gledališki režiser Ayat Najafi, ki živi v Berlinu.

Po oceni žirije "nas film opominja na eno najtemnejših epizod sodobne Evrope, ko so mnogi po svetu gledali stran, ko je žensko telo postalo bojno polje za mizogine in frustrirane moške".

Režiserka nagrajenega filma Kumjana Novakova je v video nagovoru povedala, da ekipi nagrada, ki jo podeljuje Amnesty International, pomeni zelo veliko. Nekatere ženske, ki nastopajo v filmu, so prvo zatočišče pred vojno v Bosni in Hercegovini našle prav v Sloveniji. Ko se s filmom vrača v Slovenijo, je to lahko tudi nekakšen opomin, da se mreže solidarnosti, pa naj bodo še tako zrahljane, lahko ponovno aktivirajo in preživijo tako časovne kot prostorske razdalje, je povedala režiserka.

"Naj nas to opomni, da moramo danes aktivirati vse solidarnostne mreže. Potrebujemo jih za boj proti nasilju, genocidu in etničnemu čiščenju, ki se dogaja zdaj. Proti poniževanju in stradanju Palestincev, ki se dogaja s podporo naših, zahodnih vlad. Kot filmski ustvarjalci in aktivisti za človekove pravice moramo aktivirati vsa svoja omrežja in sile, da bi se borili proti temu zatiranju. V trenutku, ko pogledamo stran, zatiranje poteka v našem imenu. Naše lastno preživetje je pod vprašajem, opomnimo se na to. Pokažimo, da je v nas ostalo še nekaj človečnosti," je sklenila Novakova.

Za nagrado festivala, ki ga prireja Cankarjev dom, so se poleg Tišine razuma potegovali še novi dokumentarec režiserke Maje Weiss Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna, Mož v črnem kitajskega režiserja Wang Binga, Popolno zaupanje v režiji Zhang Jialing in Stekleničarji Nemanje Vojinovića.

Podelitvi nagrade bo sledil ogled filma Volneno režiserke Rebekke Nystabakk.

FDF je tokrat ponudil okrog 25 celovečernih in kratkih filmov, ki so bili ob tekmovalnem delu oziroma petih dokumentarcih razvrščeni še v sekcije Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti. V retrospektivnem delu so prikazali filme Nike Autor.