Slovenija 20.3.2024 14:27

Znani dobitniki priznanj javnega sklada za kulturne dejavnosti

Ljubljana, 20. marca - Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za leto 2023 prejme pesnik, urednik, avtor več literarnih del in prevajalec Marjan Pungartnik. Na slovesnosti ob podelitvi državnih odličij in priznanj JSKD, ki bo 27. marca v Klubu CD, bodo poleg zlate plakete za življenjsko delo podeljene še štiri srebrne plakete in zlati znak.

Pungartnik je, kot so sporočili z JSKD, zaslužen za internetizacijo in digitalizacijo literarnega ustvarjanja, ter kot ustanovitelj kulturnih institucij, kot je Literarna hiša Maribor, s čimer je močno prispeval k promociji in razvoju slovenske literature doma in v tujini.

Srebrno plaketo bo prejel Slavko Petek, izjemen glasbenik in idejni vodja, predsednik gradbenega odbora in dolgoletni volonterski direktor Kabelske televizije Ormož.

Prav tako bo srebrno plaketo prejel Vinko Wieser, dolgoletni aktivist za pravice koroških Slovencev, predsednik Slovenskega prosvetnega društva v Kotmari vasi, zagovornik kulturne vzgoje mladih in vodilna sila pri ohranjanju in digitalizaciji ledinskih ter hišnih imen kot dela nesnovne kulturne dediščine, kar je pripomoglo k medregionalnemu povezovanju in prepoznavnosti slovenske kulture na Koroškem in Gorenjskem.

JSKD je srebrno plaketo namenil še Dušanu Fišerju, vsestranskemu slovenskemu vizualnemu umetniku, galeristu, kustosu, profesorju, scenografu, mentorju in selektorju. Kot so zapisali, ga je zaznamoval širok spekter delovanja v umetniških in kulturnih krogih, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, kjer se je uveljavil z bogatim opusom samostojnih in skupinskih razstav.

Prejemnik srebrne plakete je tudi Janko Avsenak, cenjen slovenski glasbenik, zborovodja in inštrumentalist, ki je zaznamoval kulturno sceno s svojim dolgoletnim delovanjem na področju vokalne glasbe.

Zlati znak bo prejel Luka Kropivnik, dinamičen akademik in umetnik, ki Slovenijo zastopa na mednarodnem prizorišču, kot sta Unescov Mladinski forum in razne mednarodne konference. S širokim akademskim znanjem iz slovenistike, rusistike, zgodovine, etnologije in kulturne antropologije ter primerjalne književnosti, deluje kot mladi raziskovalec na ZRC SAZU.

Kot so še zapisali pri JSKD, so se tudi letos za priznanja potegovali predlagani kandidati in kandidatke, ki pomembno soustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju.

Po besedah Janija Šalamona, pomočnika direktorja za projektne naloge pri JSKD, je namen in pomen odličij izpostaviti največje dosežke na področju ljubiteljske kulture in priznanje ustvarjalcem in poustvarjalcem za njihovo delo na področju ljubiteljske kulture.

"Na ta način ljubiteljstvo dosega ali celo presega standarde poklicnih ustvarjalcev in daje sporočilo, da je ljubiteljstvo še mnogo več od kvalitetnega ustvarjanja, saj je največkrat povezano še z drugimi vidiki ustvarjalnih in poustvarjalnih procesov, kot so: kvalitetno preživljanje prostega časa, integracija ranljivih skupin, pozitiven vpliv na zdravje, medgeneracijsko sožitje in drugo," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Na osrednji letni prireditvi sklada, katere scenaristka in režiserka je Kaya Tokuhisa, bo zbrane nagovoril direktor JSKD Damjan Damjanovič. Prireditev bodo z glasbeno točko obogatili ljudski pevci Zagoriški fantje.