Slovenija 21.3.2024 14:16

V kranjskem Prešernovem gledališču pripravljeni na 54. TSD

Kranj, 21. marca - Letošnji, 54. Teden slovenske drame (TSD), bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki ju je oblikovala selektorica Alja Predan, ponudil dvanajst predstav. Tradicionalno se bo začel 27. marca, ob svetovnem dnevu gledališča, in bo trajal do 9. aprila.

Kranj, Prešernovo gledališče. Prešernovo gledališče v Kranju. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kranj, Prešernovo gledališče.
Prešernovo gledališče v Kranju.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci ocenil direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, je selektorica pripravila izjemen program. Slovensko gledališče je po njegovi oceni v odlični formi.

Alja Predan je spomnila, da je pred 15 leti že bila dve leti selektorica TSD. Če si je takrat ogledala približno 35 predstav, narejenih po slovenskih dramskih tekstih, si jih je tokrat 66. Kot zanimivost je izpostavila, da so bile takrat vse predstave, ki si jih je ogledala, podpisane z imenom in priimkom dramatika ali dramatičarke, tokrat je teh bilo takšnih le 16. Uprizoritve na letošnjem festivalu so namreč po njenih besedah večinoma plod kolektivnega avtorstva.

Tematsko se neposredno ali posredno dotikajo druge svetovne vojne, njihova izpovedna, estetska in idejna dimenzija pa neizpodbitno pričajo o izjemni zrelosti najmlajše in zgodnje srednje generacije avtoric in avtorjev ter režiserk in režiserjev, ki sta z velikim zamahom "prevzeli vajeti tradicionalno izvrstnega slovenskega gledališča".

V tekmovalni program je uvrstila sedem predstav: Pohorski bataljon režiserja Jerneja Lorencija (Mestno gledališče ljubljansko in Mestno gledališče Ptuj), avtorski projekt po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha Juriš režiserke Žive Bizovičar (Slovensko ljudsko gledališča Celje) ter prav tako v izvedbi celjskega gledališča Drugo preteklost po romanu Vinka Möderndorferja v režiji Luke Marcena.

V tekmovalnem programu so še Deževen dan v Gurlitschu Milana Markovića Ramšaka v režiji Sebastijana Horvata (Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj), Mrakijada v režiji Nine Rajić Kranjac (SNG Drama Ljubljana), projekt več avtoric Spolna vzgoja II v režiji Tjaše Črnigoj (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Antigona Dominika Smoleta v režiji Luke Marcena (SNG Nova Gorica).

V spremljevalni program je selektorica umestila pet predstav, posebej okrepljen bo letos program za mlade, v katerem so tri predstave. Dodala pa je tudi ekskluzivni preddogodek, ogled predstave Residenztheatra München, ki je v režiji Mateje Koležnik nastala po Sofoklejevi Antigoni in Trojnem življenju Antigone Slavoja Žižka, ki je že bil v prvi polovici marca.

Poleg osrednjega tekmovalnega in spremljevalnega programa bo TSD ponudil bogat dodatni program, ki ga je predstavil pomočnik direktorja kranjskega gledališča Rok Bozovičar. Med drugim v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) pripravljajo okroglo mizo z naslovom Kje se potika dramatika za otroke in mladino?.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo že tradicionalno predstavila bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov dramaturgije in gledališke režije, v sodelovanju z AGRFT in Slovenskim gledališkim inštitutom (Slogi) pa organizirajo dneva nominirancev za mladega dramatika in nagrado Slavka Gruma. Z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pripravljajo pogovor z naslovom Kdo se boji dramatike?.

TSD bo uvedla podelitev stanovskih nagrad ZDUS in premiera gledališke črtice Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca z naslovom Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija, ki je koprodukcija kranjskega gledališča in Mestnega gledališča Ptuj.

Na sklepni slovesnosti bo znano, kdo je dobitnik nagrade Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo in kdo nagrade za mladega dramatika oz. dramatičarko, podelili bodo še pet nagrad 54. TSD ter strokovni nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov.