Velikani slovenske besede 22.3.2024 6:00

Ob stoletnici Minattija izšel ponatis antologije Nekoga moraš imeti rad

Slovenske Konjice, 22. marca - Ob stoletnici rojstva pesnika Ivana Minattija, ki mineva danes, je Mladinska knjiga ponatisnila pesniško antologijo Nekoga moraš imeti rad. Istoimenska pesem, v kateri ljubezen opisuje preko narave, je ena njegovih najbolj prepoznavnih. Pesnika iz Slovenskih Konjic se bodo spomnili tudi v domačem kraju z branjem njegove poezije.

Slovenske Konjice. Pesnik Ivan Minatti. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Slovenske Konjice.
Pesnik Ivan Minatti.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Mladinska knjiga je antologijo z naslovom po njegovi najbolj znani pesmi izdala leta 2013, leto po njegovi smrti. Pesmi po izboru njegove žene Lojzke Špacapan so opremili s slikami in jedkanicami Bojana Klančarja s prizori iz narave, ki je bila Minattiju blizu. Ob stoletnici njegovega rojstva je zdaj izšel ponatis, knjiga pa je na voljo tudi v angleškem jeziku, so sporočili iz založbe.

Minatti (1924-2012) je bil eden najpomembnejših pesnikov prvega povojnega rodu in tipičen predstavnik povojnega intimizma. Tematsko sta mu bili blizu ljubezen in narava. Kot je o njegovem ustvarjanju ocenil literarni teoretik in pesnik Boris A. Novak, je bil eden izmed prelomnih slovenskih pesnikov 20. stoletja, ki je zoper kolektivistično estetiko, ki se je uveljavila po drugi svetovni vojni, nastopil z osebnim pesniškim glasom. Znotraj intimizma kot literarnega gibanja je ustvaril nekaj izrazito osebnih pesmi ter z njimi upesnil občutja mnogih ljudi.

Svojo pesniško pot je začel leta 1947 z zbirko S poti, s katero je upesnjeval čas NOB, najbolj znan pa je po pesmi Nekoga moraš imeti rad, po kateri je poimenoval zbirko iz leta 1963.

Zaposlen je bil kot urednik pri Mladinski knjigi, kjer je urejal knjižna dela in revije. Med drugim je zasnoval zbirko Sinji galeb, ki velja za najstarejšo zbirko za mlade bralce. Veliko je prevajal iz češčine, turščine, albanščine, ruščine in francoščine. Med drugim je v slovenščino prevedel znamenitega Malega princa Antoina de Saint-Exuperyja. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim obe Prešernovi in Sovretovo. Leta 1991 je postal redni član SAZU.

Rodil se je 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah in se po končani osnovni šoli vpisal na gimnazijo v Ljubljani. Po maturi je začel študirati medicino, vendar je študij med vojno opustil in odšel v partizane. Po vojni leta 1946 študija medicine ni nadaljeval. Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V njegovem rodnem kraju bodo ob obletnici pripravili branje poezije, ki se je bo po napovedih udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Poezijo bodo v Lambrechtovem domu za starejše občani brali učenci Osnovne šole Pod goro in stanovalci doma.