Svet 21.3.2024 17:39

Leipziški knjižni sejem po prekinitvi Scholzevega govora v bran svobodi govora

Leipzig, 21. marca - Organizatorji knjižnega sejma v Leipzigu so se po tistem, ko so v sredo zvečer na uradnem odprtju sejma govor nemškega kanclerja Olafa Scholza prekinili demonstranti, odzvali z izjavo, da se zavzemajo za "svobodo govora". Izrekli so se proti sovraštvu, nasilju, diskriminaciji in antisemitizmu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija. Leipziški knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Leipziški knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Leipziški knjižni sejem se zavzema za mirno sobivanje vseh ljudi ne glede na njihovo kulturno ali versko pripadnost. Je platforma za enakopravno in konstruktivno izmenjavo mnenj," je na vprašanje nemške tiskovne agencije odgovoril predstavnik za stike z javnostmi sejma Andreas Knaut. Svoboda mnenja in strpnost sta temeljni vrednoti. "Zavzemamo se za svobodno besedo," je dodal.

Demonstranti so na uradnem odprtju sejma kanclerjev govor večkrat prekinili. Več jih je bilo razpršenih po dvorani in je med kanclerjevim govorom glasno, a večinoma nerazumljivo kričalo. Po besedah več bližnjih prič so demonstranti izraelski vladi očitali genocid na območju Gaze.

Velik del protesta je po pisanju dpa preglasil dolgotrajen aplavz občinstva. "V Leipzigu nas vse združuje moč besede, ne pa kričanje," je povedal Scholz, za kar je požel aplavz. Po Knautovih besedah so tiste, ki so motili govor, odstranili iz dvorane. "Tudi občinstvo je jasno in glasno povedalo, da zavrača takšne motnje," je povedal. Scholz je tako po nekaj minutah lahko nadaljeval svoj uvodni govor.

Leipziški knjižni sejem, ki velja za najpomembnejši nemški knjižni sejem po frankfurtskem, bo trajal do nedelje. Letos sodeluje 2085 razstavljavcev iz 40 držav.

Značilnost sejma je, da je orientiran na srednjeevropski prostor in da v ospredje postavlja avtorje, ne pa trženje z avtorskimi pravicami. Na sejmu je s svojo stojnico prisotna tudi Javna agencija za knjigo RS.

Danes si je sejem ogledal tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, še piše dpa.