Na hitro prelistano 23.3.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. marca - Pri založbi KUD Sodobnost so izdali slikanico Jane Bauer Čarobna omara, ki jo je ilustrirala Ana Košir. Pri Hiši knjig je izšel roman Marca Balzana Ostala bom tu, pri založbi Miš pa knjiga za mlajše bralce irskega avtorja Davida Nicholasa O'Dohertyja z naslovom Nevarnost še vedno preži povsod: pozor, pes!

Ljubljana. Knjiga Nevarnost še vedno preži povsod avtorja Davida O'Dohertyja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nevarnost še vedno preži povsod avtorja Davida O'Dohertyja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ostala bom tu avtorja Marca Balzana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ostala bom tu avtorja Marca Balzana.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Čarobna omara avtorice Jane Bauer. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Čarobna omara avtorice Jane Bauer.
Foto: STA

ČAROBNA OMARA - SLIKANICA O NEOBIČAJNI KRALJIČNI S ŠE BOLJ NEOBIČAJNO OMARO

Glavna protagonistka novega dela za otroke Jane Bauer je kraljična, ki je nekoč davno živela na nekem gradu. Ni bila ne prijazna, ne ljubezniva. Še posebej na svoj rojstni dan ne, takrat ji bilo nič ni prav (...), dokler ni v dar nekoč dobila čarobne omare z obljubo, da ji bo izpolnila šest želja, na vsak rojstni dan eno. Slikanico krasijo ilustracije Ane Košir.

Avtorica je navdih za slikaniško zgodbo črpala iz lastne izkušnje iz časa otroštva. Kot je zapisala, je kot osem ali devet let stara deklica tako kot vrstnice gledala po televiziji češkoslovaško nadaljevanko o princesi Arabeli. "To je bila fantazija in pol, Arabeli je bil kar naprej za petami zlobni čarovnik Rumburak. Arabela je imela sicer čarobni prstan, a Rumburak je imel plašč, ki te naredi nevidnega. Vsi smo si želeli takega prstana in takega plašča," je poudarila. Nekega dne ji je sošolka povedala, da se na podstrešju njihove šole nahaja ogrinjalo, ki te naredi nevidnega, in z bratom sta se odpravila na pot. Ta se je končala, ko ju je na misiji zalotil hišnik in ju jezno pregnal.

Jana Bauer (1975) je mladinska pisateljica. Po diplomi iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je delala kot urednica pri reviji Sodobnost, od leta 2012 je glavna urednica. Je avtorica več del za otroke in mladino. Romanu Izginjevalec čarovnic je sledilo več del, med drugim Čarobna beseda, V deželi medenjakov, Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima in Ding dong zgodbe, za katere je prejela desetnico. Slikanica Kako prestrašiti pošast se je leta 2020 uvrstila v katalog Belih vran, slikanica Kako objeti ježa pa je prejela nagrado Kristine Brenkove.

Ana Košir (1970) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo, pri profesorju Janezu Berniku. Od zaključka študija se poklicno ukvarja z ilustracijo. Njene ilustracije krasijo poezijo, prozo, pravljice in otroške slikanice.

OSTALA BOM TU - ROMAN Z ZGODBO JUŽNOTIROLSKE VAŠČANKE

Zgodba se posveti dogajanju, ki je umeščeno v čas pred, med in po drugi svetovni vojni na Južnem Tirolskem. Glavna junakinja Trina, domačinka vasice Curon, pripoveduje svojo zgodbo tako, da bralca na vsake toliko opomni, da je njena zgodba namenjena točno določeni osebi - njeni hčerki. Trinino življenje je od študijskih dni naprej preplet tragičnih okoliščin, neverjetnega poguma in stalnih preizkušenj duha. Kar loči ta roman od drugih zgodovinsko navdahnjenih zgodb je Trinina prvoosebna izpoved, ki bralca nagovarja: opiše svoja študijska leta, tkanje prijateljskih vezi, ilegalno poučevanje otrok v času italijanskega fašističnega režima, čas zaljubljenosti, rojstvo otrok, nenadno izgubo, mizernost življenja med in po vojni, čas gradnje jezu in prisilni eksodus iz lastnega doma, ko vas poplavi, so vsebino romana povzeli pri založbi.

Pisatelj Marco Balzano mojstrsko izrazi bolečino in vztrajnost svoje glavne junakinje s prepričljivim, samozavestnim stilom, ki v bralca zareže na pravih mestih. Naslanja se na resnične zgodovinske dogodke - leta 1950 je elektropodjetje Montecatini zgradilo jez, kar je vasico Curon posredno pokrilo z umetnim jezerom. Danes ga poznamo kot jezero Resia, iz katerega gleda samo še zvonik vaške cerkve. Poleg Trinine osebne zgodbe pisatelj izpostavi ozadje zgodovinskega dogajanja tudi preko drugih likov, njihovo stisko in nemoč ohraniti domove in polja, ki so bila zanje smisel in glavni vir preživetja.

Marco Balzano je pisatelj in učitelj, rojen leta 1978 v Milanu. Piše eseje, poezijo in prozo. Ostala bom tu je eden izmed njegovih štirih romanov, zanj je prejel številne italijanske in mednarodne literarne nagrade. Roman je prvo avtorjevo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbela Mina Mušinović.

NEVARNOST ŠE VEDNO PREŽI POVSOD: POZOR, PES! - DRUGA KNJIGA Z NIKOM "V NEVARNOSTI"

Glavni junak knjige, namenjene bralcem, starejšim od osmih let, je Nik, ki se je znašel "pred največjo nevarnostjo vseh časov" - mala psička Servietka je zavzela njegov dom. Medtem ko Servietka nori naokrog, se Nik skriva v omari. Pisati bi moral knjigo, to drži, potem pa se zgodi nekaj popolnoma norega. Nik bo dobil priložnost, da prvič spregovori s sosedo Greto, pred katero se mu šibijo kolena. "Neverjetno smešna, rahlo prismuknjena in nesporno unikatna knjiga je priročnik za izogibanje nevarnostim," so zapisali pri založbi. Kot so spomnili so lahko slovenski bralci Dokterja Nika Območnika spoznali že v prvi knjigi Nevarnost preži povsod ki jo je kot pričujočo ilustriral Chris Judge. Knjigo je prevedla Gaja Kos.

David Nicholas O'Doherty (1975) je irski komik, glasbenik, igralec in dramatik. Poznan je po publicističnem delu, pisateljsko kariero pa je začel z otroško knjigo Ronan Long Gets It Wrong (2001).