Slovenija 25.3.2024 9:00

V Španskih borcih nova plesna predstava Rosane Hribar

Ljubljana, 25. marca - V Španskih borcih bo ob 20. uri premiera plesne predstave Rosane Hribar Žalostna misel, ki jo lahko plešeš. Naslov označuje tudi vodilno misel oziroma motiv predstave, v kateri avtorica raziskuje dvojnost in nasprotnost življenja, ki sega od stvarnega do vere v ideale. Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota.

Ljubljana. Center kulture Španski borci. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center kulture Španski borci.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Osrednji lik predstave je moški idealist, večno ujet v njemu zelo dragoceno obliko melanholije.

"To je moški, ki se predaja občutkom jeze in žalosti, kontemplira o absolutnosti lastne nesreče, se sprašuje o splošni eksistenci človeštva, sprejema univerzalne posledice (...) in pri tem uživa. Uprizarja dovršeno samopodobo, pod katero se skrivata dvom ter nasprotje med silovitostjo in negotovostjo, agresijo in ranljivostjo," so zapisali v zavodu.

Osrednji lik bodo uprizorili igralec Primož Ekart, pevec Tomislav Jovanović - Tokac in plesalec Luka Ostrež, ki bodo gledalce preko sladkobno obarvanih motivov do žalostnih napevov popeljali v lepe in manj lepe plati človeškega obstoja.

Ponovitvi predstave bosta v torek in sredo.

Žalostna misel, ki jo lahko plešeš je druga celovečerna predstava plesalke in koreografinje Rosane Hribar, ki jo je uvrstila v sklop z naslovom Daj povej mi, kolk' sreča stane?. V njem se posveča nasprotjem in dualizmu človeškega bitja, ki jih oblikuje življenje na robu, razpetost med stvarnostjo in presegajočimi ideali, ujetost v prostor in čas, ki so ga oblikovali politični, ekonomski in kulturni tokovi.

Z dvema predstavama, ki se medsebojno dopolnjujeta, se tematike loteva z nasprotnega pogleda. Prvo z naslovom Priznati neznosno. Ljubim te. so uprizorili oktobra 2022 in temelji na izpovedih žensk, ki so po spletu okoliščin marginalizirane in prisiljene živeti v določenem družinskem, socialnem ali družbenem okolju, kjer o njihovem življenju odloča nekdo drug, bodisi mož, status ali sistem. Tokratna predstava pa govori skozi pogled moškega, ki svojo stisko konstituira skozi moč, strast in spretnost, a se vedno znova zave izgubljenih idealov, so še zapisali v zavodu.

Rosana Hribar je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrirala iz umetnosti giba na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V zadnjih dveh desetletjih je kot plesalka in koreografinja sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi in gledališkimi režiserji ter sodobno plesnimi in baletnimi skupinami doma in v tujini.

Več njenih avtorskih del je nastalo iz sodelovanja s koreografom in plesalcem Gregorjem Luštkom. Zanje je prejela nagrade na priznanih mednarodnih plesnih tekmovanjih v Hanovru, Ludwigshafnu in Beogradu in domači platformi Gibanica. Leta 2015 je dobila tudi nagrado Prešernovega sklada.