Slovenija 26.3.2024 10:00

V Glasbah sveta in Cankarjevih torkih Ann O'ara z glasbeno zvrstjo maloja

Ljubljana, 26. marca - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo gostovala izvajalka glasbene zvrsti maloja Ann O'aro. Zvrst izvira iz malgaških in indijskih korenin ter se poje v reunionski kreolščini. Glasbenica z otoka Reunion v Indijskem oceanu bo predstavila svoj tretji album Blue. Koncert je del abonmajev Glasbe sveta in Cankarjevi torki.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v CD, je O'aro med najmlajšimi, a tudi najbolj posebnimi izvajalci te glasbe, tako po inštrumentalni plati kot po besedilih. V njih odpira tabu teme, vezane predvsem na odraščanje mladih žensk v nasilnih družinah.

Rodila se je kot Anne-Gaelle Hoarau na Reunionu leta 1990. Zaradi incesta in nasilnega očeta, ki je kasneje storil samomor, je po končani šoli za štiri leta zapustila otok in nekaj časa preživela v Parizu in Quebecu.

Ko se je vrnila domov, jo je odkril ustanovitelj festivala Africolor v Parizu ter eden največjih poznavalcev glasb sveta in jazza Philippe Conrath, ki je že v 70. letih delal kot glasbeni novinar pri francoskem dnevniku Liberation. Pri svoji založbi Cobalt je izdal tako njen prvenec kot tudi drugi album Langoz in z njegovo pomočjo se je O'aro uveljavila kot priznana mednarodna umetnica.

V svojem izrazu se O'aro, ki je že v zgodnji mladosti igrala na klavir, orgle in flavto, opira na tradicijo reunionske ustne poezije fonkker. Ta je značilna tudi za Danyela Waroja, ki je kot najbolj prepoznaven glas zvrsti tega stoletja in oče moderne maloje leta 2005 nastopil na Drugi godbi.

Tudi O'aro je z njim večkrat nastopila, v njenem bendu pa igra tudi njegov sin Bino. "Njena glasba izžareva srhljivo ranljivost in neomajno samozavest. Njena odrska prezenca je kljub mladosti nadvse karizmatična ter ob glasbeni spremljavi tradicionalnih tolkal, pozavne in elektronike nenavadno lepa," so ob koncertu še zapisali v CD.