Svet 26.3.2024 5:30

V milanski Kraljevi palači Cezanne in Renoir - spopad dveh velikanov

Milano, 26. marca - V milanski Kraljevi palači (Palazzo Reale) je na ogled razstava, ki se poklanja zapuščini Paula Cezanna in Pierra Augusta Renoirja. Razstava raziskuje njun vpliv na kasnejša umetniška gibanja. Na ogled je do 30. junija, je objavljeno na spletni strani palače.

Kitajska, Hongkong. Umetniška dela francoskega slikarja Augusta Renoirja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniška dela francoskega slikarja Augusta Renoirja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Oba francoska slikarja sodita med začetnike impresionizma. Z razliko, da je eden od njiju strukturiran in strog, drugi čuten in vesel. Milanska razstava raziskuje prav njuna tako zelo različna sloga.

Ob 150-letnici impresionizma sta 52 del obeh slikarskih mojstrov Milanu posodila pariška muzeja Oranžerija in Orsay. Slike so iz obdobja od 70. let 19. stoletja do začetka 20. stoletja. Poleg tega sta na ogled tudi dve deli Pabla Picassa, za kateri sta bila navdih prav Cezanne in Renoir.

Renoir in Cezanne sta bila "oba del pustolovščine impresionizma, preden sta se od nje oddaljila. Cezanne se je obrnil k izjemno močnim geometrijskim strukturam, medtem ko je Renoir ohranil svoj živahen in občutljiv pridih," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala kuratorka razstave Cecile Girardeau.

V slikah se poleg tega kaže tudi osebnost obeh slikarjev, ki je bila prav tako različna. Razlog za to je iskati tudi v njunem življenjskem okolju. Cezanne je bil sin bankirja, ki mu ni bilo treba prodajati svojih umetnin, medtem ko je Renoir izhajal iz družine obubožanih obrtnikov.

"Cezanne zagotovo ni imel spontanega naravnega talenta in se je moral pridno učiti slikanja. Na drugi strani je Renoirjeva veličina sestavljena iz njegovega neizčrpnega 'joie de vivre'. "Zanj je bilo življenje lepo in slikanje je bilo način, kako ga narediti še lepšega," pa je povedal sokurator razstave in umetnostni zgodovinar Stefano Zuffi.