Slovenija 28.3.2024 5:00

Svetovnega dneva klavirja se bodo spomnili tudi v Kinu Šiška

Ljubljana, 28. marca - Po svetu na 88. dan v letu praznujejo dan klavirja, ki so ga nekajkrat obeležili tudi v Sloveniji. Dnevu so se v sredo pridružili v Novi Gorici, danes pa bo črno-belim tipkam mogoče prisluhniti v Kinu Šiška. Nastopili bodo Manca Udovič, Blaž Avsenik in Sašo Vollmaier, z vizualizacijami se jim bo pridružila multimedijska umetnica Anja Romih.

Ljubljana. Pianist, klavir. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv: STA

Ljubljana.
Pianist, klavir.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Pianisti bodo izvedli projekt Klasje. Kot so zapisali v Kinu Šiška, bodo v 45-minutnem performansu izvajali programsko glasbo, za katero je značilno, da spodbude oziroma ideje za glasbeno improvizacijo črpa iz vsakdanjega življenja, literarnih in likovnih del, narave in podobno.

"V Klasju umetnike navdihujejo veličastna narava, njena skrita lepota, mehkoba in moč ter odlomki iz literarnega dela Hermana Hesseja O uživanju narave. V razpoloženjskih skladbah so ujeti motivi domačih gora in voda, ptic, žitnih polj in refleksije na izbrano besedilo," so zapisali organizatorji.

Na koncertu bo zazvenela še priredba znane Vltave Bedricha Smetane za klavir štiriročno, ki jo bodo izvedli v počastitev 200. obletnice njegovega rojstva.

Svetovni dan klavirja je vsak 88. dan v letu, kolikor ima klaviatura tipk. Praznovanje se je začelo leta 2015 na pobudo nemškega pianista, skladatelja in producenta Nilsa Frahma.