Slovenija 28.3.2024 9:00

Na Mali sceni MGL premierno Zločin na Kozjem otoku

Ljubljana, 28. marca - Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo ob 20. uri premierno uprizorili dramo Zločin na Kozjem otoku italijanskega dramatika Uga Bettija. Režijo več kot 70 let starega besedila, ki je nastalo v opustošenem povojnem času in v ospredje postavlja medčloveške odnose, je prevzel Alen Jelen.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pobuda za uprizoritev teksta je bila režiserjeva, saj se mu je zdelo, da igra ponuja vse tisto, kar ga zanima v gledališču. Jelen se sicer, kot je povedal na novinarski konferenci, ni zavedal, da gre za zahtevno besedilo, njegova kompleksnost pa se je začela izrisovati šele, ko so ga začeli postavljati. Kot je dodal, želi z uprizoritvijo pokazati, da skrajnost med dobrim in zlom obstaja v vseh nas in da se nam, ko pridemo do neznane situacije, notranji svet lahko postavi na glavo.

Igra po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor že od praizvedbe buri duhove, bodisi na erotični ravni ali v političnem smislu, saj predstavlja tri med seboj tesno povezane ženske v samotni hiši na samotnem otoku, med katere vstopi neznan mlad moški. A če se je večina dosedanjih uprizoritev ukvarjala s skrivnostno notranjostjo teh žensk in je bil moški neke vrste funkcija, se je zgodba moškega ob trenutnih političnih dogodkih poglobila.

"Tako imamo štiri popolnoma enako komplicirane like," je povedala pred premiero. Kot so zapisali v MGL, se pod žgočim mediteranskim soncem odigra drama medčloveških odnosov, v katerih želja po drugem trči ob gon po samouresničitvi, ljubezen in sla pa se dopolnita v zločinu in smrti.

Ženske vloge so zasedle Judita Zidar, Nataša Tič Ralijan in Julita Kropec k.g., moško vlogo pa Gregor Gruden. Za kostume je poskrbela Belinda Radulović, scenografka je bila Urša Vidic, ki je prostor za uprizoritev gradila na meji med realizmom in abstrakcijo. Z zvočno podobo je predstavo opremila Darja Hlavka Godina.