Na hitro prelistano 30.3.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. marca - Založba Aristej je v svojo zbirko Pojmovnik dodala še delo Belinde Radulović Oblačilni pojmovnik za mlade. Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov je izdala knjigo Lisice umetnika Črtomira Freliha, pri društvu Literatura pa je izšla biografija O Johnu Williamsu - Mož, ki je napisal popoln roman Charlesa J. Shieldsa v prevodu Brede Biščak.

Ljubljana. Biografija Johna Williamsa, avtorja romana Stoner z naslovom Mož, ki je napisal popoln roman, avtor biografije je Charles J. Shields. Foto: STA

Ljubljana.
Biografija Johna Williamsa, avtorja romana Stoner z naslovom Mož, ki je napisal popoln roman, avtor biografije je Charles J. Shields.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga umetnika Lisice je izbor risb, ki so nastale po nekaj letih dela akademskega slikarja Črtomirja Freliha. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga umetnika Lisice je izbor risb, ki so nastale po nekaj letih dela akademskega slikarja Črtomirja Freliha.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Oblačilni pojmovnik za mlade avtorice Belinde Radulović. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Oblačilni pojmovnik za mlade avtorice Belinde Radulović.
Foto: STA

OBLAČILNI POJMOVNIK ZA MLADE V ZBIRKI POJMOVNIKI

Oblačila niso samo življenjska potreba ljudi, ampak razkrivajo tudi družbeni status in želje po samouresničitvi vsakega posameznika. Oblačilni pojmovnik nas popelje skozi zgodovino oblačil ter tekstila in predstavi značilne poklice, kose oblačil ter zahodne kodekse oblačenja. Razkrije tudi zakulisje ustvarjanja mode in modnih smernic ter vplive modnih ikon, filma, glasbe in spletnih vplivnežev nanje. Ustavi se ob družbeni vlogi oblačil, ki razkrivajo veroizpoved, socialni status in spol, slednjega pa lahko tudi zakrivajo. V Pojmovniku spoznate tudi proizvodnjo oblačil, ki je druga najmočnejša gospodarska panoga na svetu in močno obremenjuje okolje. Poleg hitre mode in sprememb v vedenju potrošnikov knjiga predstavi še alternativo: trajnostno modo in recikliranje, so o knjigi zapisali pri založbi.

Belinda Škarica je mednarodno uspešna modna oblikovalka. Po letu 2005 je zapustila modno sceno in pričela ustvarjati v gledališču, kjer kot kostumografinja deluje pod imenom Belinda Radulović in je danes ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih gledaliških kostumografinj ter soustvarjalka številnih nagrajenih in legendarnih predstav. Za svoje delo je prejela več domačih in mednarodnih nagrad. Ena od njih je Borštnikova nagrada za kostumografijo leta 2006 in 2012.

MOŽ, KI JE NAPISAL POPOLN ROMAN V ZBIRKI LABIRINTI

Ameriški pisatelj John Williams (1922-1994) je dobro poznano ime. Vsi trije njegovi najbolj odmevni in na prvi pogled med seboj različni romani Klavčev prehod, Stoner in Avgust so v prevodu Brede Biščak izšli med leti 2015 ter 2023 in doživeli kar nekaj ponatisov. Za prevod Avgusta, njegovega zadnjega romana, ki govori o prvem rimskem cesarju, je prevajalka dobila Sovretovo nagrado. Williamsova pisateljska usoda je sicer v marsičem nenavadna. Svetovno odmevnost je pisatelj dosegel šele dve desetletji po smrti s prevodom Stonerja v francoščino, "popolnega romana" oziroma "največjega ameriškega romana, za katerega še nihče ni slišal," kot so retrospektivno zapisali kritiki.

Shields, avtor odmevnih biografij o Harper Lee, Kurtu Vonnegutu in Lorraine Hansberry, v natančen in plastično izrisan prikaz Williamsovega življenja vpleta obravnavo njegovih romanov in poezije. Med avtorjevim življenjem ter delom ne piše preprostega enačaja, prav tako med enim in drugim ne ustvarja nepremostljivega prepada, ampak ustvarja predvsem podlago za razumevanje obojega. V biografskih pasažah, oprtih tudi na intervjuje z Williamsovimi nekdanjimi kolegi in študenti, prikazuje najpomembnejša poglavja njegove osebne in ustvarjalne poti ter razkriva nekatere kontroverzne plati pisateljeve osebnosti, so zapisali pri Literaturi.

LISICE, ZBIRKA 155 RISB

Pri vseh narodih ima lisica pomembno mesto v bajkah, povestih, pravljicah in zdi se, da je pri Slovencih tega še posebej veliko, je o knjigi zapisal avtor. "Razlagam si, da majhen narod na križišču narodov ne bi uspeval, če bi se zanašal samo na svoje pozitivne lastnosti, marveč je bilo treba vključiti tudi druge, manj odobravane oblike vedenja. Seveda pa se s tem ni lepo hvaliti, zato na to občutljivo mesto raje postavimo drugega. V lisičjih zgodbah bi v resnici morali nastopati ljudje, če to ne bi bilo grdo, nemoralno, nespodobno ali celo nevarno. In tako lisice lahko povedo marsikaj, česar si sami ne moremo privoščiti. Nobene zvestobe ni v teh šalah in tudi nobene ideološke uporabnosti. Če pa le sprostijo kakšno napetost, ugriznejo dolgčas, prelisičijo zlobo, potem si zaslužijo nekaj naše pozornosti. Ne čisto zadnji vir so spomini na zgodbe mojega očeta, sproti izmišljene za večerne potrebe, v katerih so lisice na svoje zvite načine pred spancem poravnale vse, kar se je čez dan skrivilo."

Črtomir Frelih je za svoje umetniško in pedagoško delo prejel več domačih in mednarodnih nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado ter nagradi na 14. bienalu jugoslovanske grafike in 18. grafičnem bienalu Varna. Iz njegovih umetnostnih del izluščimo vse klasične ikonografske teme, od akta do tihožitja in krajine, ki jo navdihuje skrivnostni bohinjski kot, v katerem je odraščal in kjer še danes v prostem času išče svoje ustvarjalno zatočišče, so zapisali pri Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer je lani imel razstavo z naslovom Grafike in risbe. Štiri desetletja.