Svet 29.3.2024 10:59

Na letošnjem ZagrebDoxu tudi slovenski filmi

Zagreb, 29. marca - V Zagrebu se bo 14. aprila začela jubilejna, 20. izdaja mednarodnega festivala dokumentarnega filma ZagrebDox. Na festivalu bodo v osmih dneh prikazali 102 filma v 14 sekcijah. Po napovedih organizatorjev bo med njimi največ zmagovalcev z velikih filmskih festivalov doslej, videti pa bo mogoče tudi filme slovenskih ustvarjalcev.

Hrvaška, Zagreb. 20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Izvršni in umetniški direktor ZagrebDox Hrvoje Pukšec in Nenad Puhovski. Foto: Lukša Marotti

Hrvaška, Zagreb.
20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Izvršni in umetniški direktor ZagrebDox Hrvoje Pukšec in Nenad Puhovski.
Foto: Lukša Marotti

Hrvaška, Zagreb. 20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. 20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
20. mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Foto: Hina/STA

Festival bodo v zagrebškem kinu Kaptol Boutique Cinema odprli 14. aprila, tri dni pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami, kot prvi pa bo na ogled prav film o volitvah Smiling Georgia režiserja Luke Beradzeja.

Sledil bo še 101 dolgo- in kratkometražni dokumentarec, ki so jih izbrali med skoraj 1700 prijavljenimi, med njimi pa bodo tako filmi iz Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva in drugih priznanih filmskih festivalov.

S canskega filmskega festivala prihaja film Four Daughters tunizijske režiserke Kaouther Ben Hanie, ki je bil nominiran za oskarja, iz severne Afrike pa je tudi The Mother of All Lies maroške režiserke Asmae El Moudir.

Z Berlinala prihajata eksperimentalni dokumentarni film francoske režiserke senegalskega rodu Mati Diop z naslovom Dahomey in No Other Land skupine avtorjev, ki bo ZagrebDox 21. aprila tudi sklenil. S Sundancea bo mogoče videti A New Kind of Wilderness Norvežanke Silje Evensmo Jacobsen, s Sarajevskega filmskega festivala pa film beograjskega režiserja Nemanje Vojinovića Stekleničarji, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo.

To sicer ne bo edini slovenski film oziroma slovenska koprodukcija na letošnjem ZagrebDoxu. Poleg Stekleničarjev, ki bodo na ogled v regionalnem programu, bodo v tej sekciji prikazali še celovečerni film Telo Petre Seliškar ter kratki film Obzornik 242 - Sunčane pruge slovenske umetnice Nike Autor.

V programu Teen Dox bo medtem na ogled kratkometražni dokumentarec Simone Intihar Line Rider.

Direktor in ustanovitelj festivala ZagrebDox Nenad Puhovski je na novinarski konferenci v Zagrebu napovedal tudi nekaj sprememb. Odslej se bo mesto direktorja delilo na umetniškega direktorja, kar ostaja Puhovski, izvršni direktor pa bo Hrvoje Pukšec, ki ima že 20 let izkušenj z različnih festivalov, znan pa je tudi kot filmski kritik.

Novost letošnjega ZagrebDoxa je tudi v usmeritvi njegovega profesionalnega segmenta, namenjenega temu, da filmskim profesionalcem pomaga pri njihovem razvoju, približevanju televiziji, producentom, financerjem in distributerjem.

ZagrebDox Pro se bo letos osredotočal na poglobljeno raziskovanje dokumentarnih serij, od načina razmišljanja o idejah in možnih pristopov k produkciji, pa vse do modelov distribucije in promocije. Mentorji bodo strokovnjaki s televizij BBC, Al Jazeera, HBO in hrvaške javne radiotelevizije HRT ter ugledni domači in tuji avtorji.

Na ZagrebDoxu bo letos potekalo tudi pet panelov o aktualnih temah, od zlorabe tehnologije deepfake in ogroženih delavskih pravic do posledic spolnega nasilja in iskanja pravične politične rešitve za Palestino.