Slovenija 29.3.2024 9:01

Na Metelkovi avdiovizualna instalacija Cascade Marca Vilanove

Ljubljana, 29. marca - Kot preddogodek letošnjega festivala Sonica, ki bo v Ljubljani potekal aprila, so v Muzeju sodobnem umetnosti na Metelkovi postavili avdiovizualno instalacijo špansko-katalonskega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade. Postavitev po napovedih organizatorjev ozavešča o ekoloških vidikih nevidne narave. Odprli jo bodo nocoj ob 20. uri.

Ljubljana. AKC Metelkova mesto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
AKC Metelkova mesto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Instalacija je v tej regiji na ogled prvič, poetično pa nanaša tudi na letošnjo temo festivala Sonica Glocalisation. "Cascade vizualizira tiste infrazvočne frekvence v naravi, ki pticam selivkam pomagajo pri navigaciji na njihovih poteh že stoletja, zadnja leta pa te naravne frekvence zaradi industrializacije in klimatskih sprememb izginjajo," piše v napovedniku razstave.

Edini stalni vir infrazvočnih frekvenc v naravi so slapovi, ki ustvarjajo izredno nizke zvoke, ki lahko potujejo do 400 kilometrov. Človeškemu ušesu so te frekvence neslišne, zaznavajo pa jih nekatere ptice selivke, ki jih na svojih potovanjih uporabljajo kot navigacijo. Njihova sposobnost, da te frekvence slišijo daleč od slapov in si zapomnijo njihovo lokacijo, postane senzorična osnova za selitve na dolge razdalje.

Danes se številni slapovi zaradi izjemnih suš, ki jih povzroča podnebna kriza, ne slišijo več. Poleg tega umetni viri infrazvočnih frekvenc, na primer iz vetrnih turbin, letalstva ali vojske, onesnažujejo okolje in povzročajo napake pri navigaciji.

Namen projekta Cascade je opozoriti na te nevidne resničnosti s tem, da infrazvočne frekvence slapa pretvori v imerzivno izkušnjo za občinstvo. Generativni kolaž infrazvočnih posnetkov velikih slapov se predvaja prek 128 majhnih zvočnikov, ki zaradi svojih dimenzij ne morejo reproducirati infrazvoka, ampak pri poskusu njihovega oddajanja ustvarjajo vibracije, ki se vizualizirajo preko svetlečih optičnih vlaken.

Rezultat je vizualizacija zvočnih valov, ki padajo skozi osvetljene strune, so pojasnili pri festivalu. Kot so dodali, je namen dela razkriti medsebojno povezanost vseh živih bitij in ozavestiti pomen ohranjanja tudi nevidne narave.

Instalacija bo na ogled do 28. aprila, tudi še v času festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica, ki je napovedan med 18. in 20. aprilom. Ob odprtju bo nastopil še domači didžej whitegirlstudyplaylist.

Vilanova (1991) deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Raziskovalne in umetniške prakse združuje v projekte, v katerih raziskuje koncepte, kot so zvočna vizualnost, avtomatizacija, strojno samoizražanje, umetna inteligenca in superinteligenca ter družbeno-politične posledice odnosa družbe do tehnologije.

Trenutno ustvarja avdiovizualne instalacije ter se hkrati ukvarja s performansom in interdisciplinarnim sodelovanjem s plesom, gledališčem in gibljivimi slikami. Njegova dela so bila predstavljena na festivalih po vsem svetu, med drugim na Japonskem, v ZDA, Kanadi, Braziliji, Kolumbiji, na Kubi, v Iranu, na Tajvanu, v Južni Koreji, Rusiji in po Evropi.