Svet 30.3.2024 6:00

MoMA v New Yorku z veliko razstavo Käthe Kollwitz

New York, 30. marca - Po več kot 30 letih so v ZDA pripravili veliko razstavo del nemške umetnice Käthe Kollwitz. Z retrospektivo so se ji poklonili v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kjer njena dela še niso bila na ogled. Priznani muzej sredi Manhattna jo bo prikazoval od 31. marca do 20. julija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA, New York. Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA).
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Na razstavi bo na ogled približno 120 risb, grafik in kipov Kollwitz (1867-1945). Nekatera med njimi temeljijo na njenih življenjskih okoliščinah ali obravnavajo družbene in politične tematike.

"V času, ko so na vseh področjih prevladovali moški, je veljala za eno najboljših grafičnih umetnic in je bila ena redkih umetnic, ki so v svojem življenju dosegle mednarodni sloves," so sporočili iz MoMA.

Kot je povedala kustosinja razstave Starr Figura, je ustvarila umetnost sočutja in družbene zavesti, ki danes odmeva tako močno kot v času njenega življenja. Z razstavo želijo obiskovalce seznaniti z njenim delom v času, ko se po oceni kustosinje zdi, da je ponovno pomembna njena zavezanost družbenim in političnim spremembam.

Kollwitz je desetletja živela in delala v Berlinu, kjer je tudi pokopana. V svojih umetniških delih je tematizirala posledice revščine, lakote in vojne. Umrla je v Moritzburgu pri Dresdnu leta 1945.