Slovenija 31.3.2024 8:00

Na razpis za letošnji Kranj Foto Fest prispelo več kot 1000 prijav

Kranj, 31. marca - Odziv na razpis za letošnji Kranj Foto Fest je presegel pričakovanja organizatorjev. Prejeli so namreč kar 1014 prijav iz skoraj 100 držav. Žirija je za festival izbrala 20 projektov, ki bodo na ogled na festivalskih razstavah. Glavno nagrado je dodelila Ani Zibelnik in Jakobu Ganslmeierju za serijo Prelomnica.

Letošnji javni razpis za Kranj Foto Fest je bil oblikovan brez tematskih omejitev, kar je k predstavitvi svojih del spodbudilo fotografe različnih profilov in ozadij. Kot so organizatorji zapisali na spletni strani festivala, so do 14. februarja, ko se je iztekel rok za prijave, prejeli kar 1014 prijav, sledil pa je zahteven proces izbora zmagovalcev in finalistov.

Izbor je opravila žirija, ki jo sestavljajo direktorica Kranj Foto Festa Fernanda Prado Verčič, ustanoviteljica Galerije Fotografija Barbara Čeferin, fotograf in režiser Ciril Jazbec, urednica fotografije pri Leica Fotografie International Carol Körting, glavna urednica revije Camera Austria International Christina Töpfer, založnika pri Blow Up Press Aneta Kowalczyk in Grzegorz Kosmala ter ustanovna vodja razstavnega programa v muzeju Fotografiska Berlin Marina Paulenka.

Za zmagovalca je žirija izbrala slovensko-nemški dvojec Ano Zibelnik in Jakoba Ganslmeierja, ki je žirijo prepričal s serijo Prelomnica. S spremljanjem in zapisovanjem zgodb mladih podnebnih aktivistov, zagovornikov človekovih pravic, posameznikov, ki so neposredno izkusili posledice podnebne krize, pa tudi tistih, ki podnebne spremembe zanikajo, se avtorja poglabljata v psihološke vidike polarizirajočega učinka podnebnih vprašanj.

Projekt raziskuje krhkost naše kolektivne odpornosti, ki jo spodkopava polarizirana družba. Delo, ki presega zgolj dokumentiranje fizičnih posledic podnebnih sprememb, predstavlja inteligentno preiskovanje psihološkega vpliva ekološke tesnobe, ki je še posebej izrazita med mladimi, katerih zaupanje v prihodnost je vse bolj omajano, je ocenila žirija.

Med prijavljenimi je poleg zmagovalnega projekta izbrala še 19 finalistov, ki bodo na festivalskih razstavah lahko svoje delo predstavili kvalificiranemu občinstvu, ki ga med drugim sestavljajo kuratorji, uredniki fotografije, lastniki galerij ter založniki iz Slovenije in tujine. Avtorji prihajajo iz Slovenije, Bangladeša, Poljske, Španije, Argentine, Maroka, Alžirije, Italije, Irana, Nigerije, Francije, Venezuele, Belgije in Nizozemske.

Poleg tega je žirija izbrala še 17 dodatnih projektov, ki bodo dobili posebno priložnost predstavitve na večerni projekciji med otvoritvenim tednom Kranj Foto Festa. Četrta edicija festivala sodobne fotografije, ki je v Kranju nastal leta 2021, bo potekala od 21. avgusta do 28. septembra.