Svet 29.3.2024 15:08

Oppenheimer naposled le v japonskih kinematografih

Tokio, 29. marca - Z več oskarji nagrajeni film Oppenheimer o očetu atomske bombe so naposled le začeli predvajati tudi v japonskih kinematografih. Na Japonskem, kjer je tematika atomske bombe zelo občutljiva in čustvena, so ga začeli predvajati prav danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA, Los Angeles. Filmski plakat za film Oppenheimer. Foto: Wikipedia Arhiv Wikipedia

ZDA, Los Angeles.
Filmski plakat za film Oppenheimer.
Foto: Wikipedia
Arhiv Wikipedia

V velikem kinematografu v središču Tokia, kjer danes predvajajo Oppenheimerja, sicer ni opaznega promocijskega materiala, kot bi ga lahko pričakovali za veliko svetovno filmsko uspešnico. Film, ki je bil posnet s proračunom 100 milijonov ameriških dolarjev in je v kinematografske blagajne po vsem svetu prinesel skoraj milijardo dolarjev, oglašuje le majhen plakat, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nad japonskima mestoma Hirošimo in Nagasaki so ZDA tik pred koncem druge svetovne vojne avgusta 1945 odvrgle atomsko bombo. V Hirošimi je umrlo okoli 140.000 ljudi, v Nagasakiju okoli 74.000.

V ZDA in številnih drugih državah po svetu so film Oppenheimer začeli predvajati lani poleti, istočasno s filmom Barbie, kar je vzpodbudilo nastanek skovanke Barbenheimer. A medtem ko so Barbie na Japonskem začeli predvajati avgusta lani, Oppenheimerja več mesecev ni bilo v japonskih kinematografih.

Zakaj je temu tako, uradno niso nikoli pojasnili, je pa to vzpodbudilo ugibanja, da je bil film preveč kontroverzen, da bi ga predvajali na Japonskem kot edini državi, ki je kdajkoli med vojno utrpela jedrski napad. Prav iz tega razloga so se morda japonski distributerji odločili, da filma ne bodo prikazovali poleti ob obletnicah napadov, navaja AFP.

Film pripoveduje zgodbo o ameriškem fiziku J. Robertu Oppenheimerju, ki je pomagal razviti atomsko bombo.

V Hirošimi, prvemu mestu, ki ga je opustošila atomska bomba, je uspeh biografskega filma naletel na mešan odziv. Predsednica mestnega mednarodnega filmskega festivala Kyoko Heya je po podelitvi oskarjev za AFP povedala, da se ji zdi Nolanov film "zelo ameriško-centričen".

Na posebni projekciji filma Oppenheimer v Hirošimi v začetku meseca pa je nekdanji župan Hirošime, 96-letni Takashi Hiraoka, ki je preživel napad z atomsko bombo, menil, da bi lahko film v večji meri prikazal grozo jedrskega orožja.

Oppenheimerja so predpremierno prikazali tudi v Nagasakiju. 80-letni Masao Tomonaga, ki je prav tako preživel napad z atomsko bombo, je povedal, da ga je film navdušil. "V na desetinah prizorov je prikazan šok Oppenheimerja nad resničnostjo atomskega bombardiranja. To je bilo zame dovolj," je povedal.