Slovenija 2.4.2024 9:47

V Kinodvoru začetek brezplačnih projekcij finalistov za nagrado lux

Ljubljana/Bruselj, 2. aprila - V Kinodvoru bodo drevi začeli s predvajanjem filmov, ki so se uvrstili v ožji izbor za nagrado občinstva lux. Kot prvi bo ob 18.30 na sporedu film Jesensko listje, ki ga je režiral Finec Aki Kaurismäki. Gledalci so naprošeni, da na brezplačnih projekcijah ocenijo nominirane filme. Zmagovalca bodo razglasili na slovesnosti v Evropskem parlamentu.

Ljubljana, Kinodvor. Kinodvor. Foto: Matic Hrabar/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Kinodvor.
Foto: Matic Hrabar/STA
Arhiv STA

V torek bo na ogled film 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, v sredo dokumentarec Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints, dan pozneje film Adamant francoskega dokumentarista Nicolasa Philiberta, cikel finalistov pa bo v petek sklenil nemški film Zbornica, ki ga podpisuje Ilker Catak.

Pet nominiranih filmov bo predvajanih v kinematografih po vsej Evropi s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU. Nominirani filmi z izjemo Zbornice bodo med soboto in prihodnjim torkom na ogled tudi na RTV 365.

Gledalci lahko svojo oceno - na lestvici od ena do pet - oddajo do 14. aprila, in sicer na spletni strani nagrade lux (sta.si/qBe9CO).

Končni vrstni red bodo določili z združitvijo ocene javnosti in poslancev Evropskega parlamenta, od katerih vsaka šteje za polovico. Nagrajeni film bo razglašen na slovesni podelitvi nagrade občinstva lux, ki bo 16. aprila v Bruslju.

Z oddajo ocene filma lahko gledalci, tudi iz Slovenije, osvojijo nagrado - povabilo na slavnostno podelitev nagrade občinstva lux, kjer se bodo v Bruslju srečali tudi z nominiranci in nagrajenci, so sporočili iz RTV Slovenija. Ta kot javni medijski servis s sodelovanjem pri projektu, ki ga omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, izpolnjuje svoje poslanstvo največje kulturne ustanove v državi, so zapisali na RTV Slovenija, ki bodo zaradi omejitve avtorskih pravic na RTV 365 ponudili le štiri nominirane filme.

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Evropski parlament je nagrado ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost.