Na hitro prelistano 6.4.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. aprila - Pri založbi Aristej so izdali delo norveškega antropologa Thomasa Hyllanda Eriksena Planet aplikacij: Kako je pametni telefon spremenil svet, pri Celjski Mohorjevi družbi pa knjigo francoske avtorice Eloise Larchet Kuhana in pečena: Dnevnik preobremenjene mame. Pri Mladinski knjigi je izšel priročnik Branka Vrhovca Gobe: V vseh letnih časih.

Ljubljana. Kuhana in pečena je humoren in poetičen dnevnik utrujene, a ne obupane mame kopice otrok, avtorice Eloise Larchet. Foto: STA

Ljubljana.
Kuhana in pečena je humoren in poetičen dnevnik utrujene, a ne obupane mame kopice otrok, avtorice Eloise Larchet.
Foto: STA

Ljubljana. Planet aplikacij - Kako je pametni telefon spremenil svet je knjiga o življenju s pametnimi telefoni na t. i. planetu aplikacij avtorja Thomasa Hyllanda Eriksena. Foto: STA

Ljubljana.
Planet aplikacij - Kako je pametni telefon spremenil svet je knjiga o življenju s pametnimi telefoni na t. i. planetu aplikacij avtorja Thomasa Hyllanda Eriksena.
Foto: STA

Ljubljana. Gobe v vseh letnih časih- priročnik za izkušene in neizkušene gobarje je delo avtorja Branka Vrhovca. Foto: STA

Ljubljana.
Gobe v vseh letnih časih- priročnik za izkušene in neizkušene gobarje je delo avtorja Branka Vrhovca.
Foto: STA

PLANET APLIKACIJ - KNJIGA O ŽIVLJENJU S PAMETNIMI TELEFONI NA T. I. PLANETU APLIKACIJ

Pametni telefon je v manj kot 20 letih osvojil svet ter preoblikoval vsakdanje življenje v skoraj vseh državah sveta. Vendar ne povsod na enak način. Celo revni urbani Afričani in Azijci imajo pogosto pametni telefon, čeprav morda živijo v barakah in premorejo samo eno dodatno oblačilo. Pametni telefon je postal globalno vezivo in lepilo, ki pa po eni strani ločuje, po drugi pa združuje, kot magnet z dvema poloma. "Vključuje in izključuje, zbira in cepi, kriv je, da smo neumnejši in pametnejši, bolj samostojni in bolj nemočni, bolj odvisni in bolj svobodni. Svet nam veča in manjša, da je bolj pregleden in bolj zmeden, bolj povezan in bolj razdrobljen," so zapisali pri založbi. Avtor Eriksen v pričujoči knjigi ne moralizira, ampak skuša ugotoviti, kaj se dogaja, odkar smo se preselili na t. i. planet aplikacij. Knjiga po navedbah založbe prinaša pronicljivo esejistično pisanje.

Thomas Hylland Eriksen (1962) je profesor socialne antropologije na Univerzi v Oslu in avtor številnih knjig z antropološkimi in kulturnimi temami, ki so doživele uspeh ne samo na Norveškem ampak tudi po svetu. V slovenskem prevodu je poleg pričujočega dela v prevodu Darka Čudna na voljo že avtorjeva knjiga Majhni kraji, velike teme. Raziskovalno se ukvarja predvsem z etničnimi odnosi, oblikovanjem narodov, globalizacijo in kulturnimi spremembami v večkulturnih družbah.

KUHANA IN PEČENA - HUMOREN IN POETIČEN DNEVNIK UTRUJENE, A NE OBUPANE MAME KOPICE OTROK

Avtorica v Dnevniku preobremenjene - a ne obupane - mame vodi bralca skozi kalejdoskop raznolikih, močnih in včasih nasprotujočih si čustev in ga popelje skozi neverjetno leto, ko se je rodil njen četrti otrok. Poetično, s humorjem in brez zadržkov deli z bralcem mešanico veselja, utrujenosti, obupavanja in velike sreče - vsega, kar spremlja prihod otroka v družino. V mestoma divji vožnji skozi ovinke tega vznemirljivega, a pogosto napornega življenjskega obdobja mlade mamice se avtorica ozira v vzvratno ogledalo in nostalgično pogleduje po mirnejši preteklosti, a se že v naslednjem hipu zaloti ob misli, da svojih štirih otrok ne bi zamenjala za nič na svetu. Krivda, ki jo kdaj čuti ob očitajočih pogledih ali ob pokroviteljskih besedah, se razblini ob ugotovitvi, da so množično uveljavljeni stereotipi o sodobni, "ravno prav veliki" družini le zavajajoč produkt sodobne družbe, ki ima težnjo po ukalupljanju življenj drugih v lastne predstave.

Eloise Larchet je danes mati šestih otrok. Nekoč inženirka, danes rokodelska umetnica, občasno ostrmi pred svojim materinskim vsakdanom, v katerem opravlja sto različnih poklicev. Kuhana in pečena je njena prva knjiga. V slovenščino jo je prevedla Jana Okorn.

GOBE - PRIROČNIK ZA IZKUŠENE IN NEIZKUŠENE GOBARJE

Izpod peresa in iz nabiralniške košare priznanega slovenskega gobarja in avtorja Branka Vrhovca tokrat prihaja knjiga z naslovom Gobe: V vseh letnih časih, ki prinaša praktične nasvete za izkušene in neizkušene gobarje. Največ pozornosti je avtor namenil temeljitemu popisu in opisu gob, ki rastejo v slovenskih gozdovih v vseh letnih časih. Tako je v priročniku podroben opis 222 gob in 44 gobjih receptov, bralcu pa Vrhovec ponuja tudi sprehod skozi zgodovino nabiranja gob, gobarske modrosti in pravila gobarjenja.