Slovenija 4.4.2024 12:38

Slovo od sedanje dvorane Male Drame s pomenljivo črno komedijo Te igre bo konec

Ljubljana, 4. aprila - Poslednja premiera v sedanji dvorani Male Drame pred prenovo SNG Drama Ljubljana bo krstna uprizoritev črne komedije Matjaža Zupančiča Te igre bo konec. Avtor drame je tudi režiser uprizoritve, ki je mešanica absurda, groteske in črne komedije ter hkrati tudi zelo aktualno delo, ki pogumno ponuja iskrico upanja v boljši svet.

Ljubljana. SNG Drama. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Avtor in režiser Zupančič je na današnji novinarski konferenci povedal, da gre pri Te igre bo konec za poskus črne katastrofične komedije, ki ji je sam dal podnaslov Učni komad.

Drama se dogaja ob gostilniškem točilnem pultu, kjer se zberejo protagonisti ob novici, da se Zemlji približuje meteor. Ta ima po besedah Zupančiča pravzaprav lastnosti 21. stoletja kot verige kriz, vojn, pandemije in okoljskih katastrof ter tudi opaznega vznika različnih teorij o bližajočem se koncu sveta. Ali, kot je dodal figurativno, "so junaki kot zaprti v nekem ekonom loncu, ki brbota in piska ter grozi, da ga bo vsak hip razneslo", tragikomičen pa je njihov odziv. Ob tem je režiser izrazil upanje, da meteor nima samo katastrofične komponente, ampak tudi psihoanalitično.

Po besedah ravnateljice Drame Vesne Jurca Tadel Te igre bo konec skozi mikrokozmos posameznih likov govori o današnjem svetu in občutku tesnobe ob zavedanju vseh katastrof, ki mu je današnji svet priča, posamezniki v njemu pa se s tem skušajo s tem sprijazniti oziroma spopasti vsak na svoj način.

Igra občinstvu obenem ponuja razmislek o času in porušenih iluzijah boljšega 21. stoletja, ki ga zaenkrat zaznamujeta pandemija covida-19 in dve trenutni vojni, pa je povedala dramaturginja Darja Dominkuš. Dodala je, da igra ne prinaša zgolj opisovanja groznega sveta, ampak pogumno prinese tudi iskrico optimizma in kako bi "pet minut ali minuto pred dvanajsto svet" vendarle lahko izboljšali.

V Te igre bo konec je osrednji lik točajko Marija, ki jo igra Barbara Cerar. Po njenih besedah igra, kjer je v ospredju bližajoči se meteor in zaradi tega neizbežni konec, prek različnih likov prinaša tudi vpogled v razmišljanje ljudi. In točajka Marija - ki jo prijatelji kličejo Menza, ker je včasih delala v menzi, se nato ločila, vzela kredit, odprla svoj lokal in poskušala zaživeti na novo - se po besedah Cerar dokaj dobro spopada s tem, kaj naj bi bilo pred koncem. "Začnimo dajati, namesto da samo jemljemo, poskusimo za konec komu kaj odpustiti in mislimo še na kaj drugega, ne samo nase," je povzela besede svojega lika.

V uprizoritvi poleg Cerar igrajo še Branko Šturbej, Janez Škof, Saša Mihelčič, Valter Dragan, Boris Mihalj, Saša Tabaković in kot gostja nekdanja članica ljubljanske Drame Marijana Brecelj.

Kostumografinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, ki je v preteklosti že velikokrat sodelovala z Zupančičem. Oblikovalec zvoka in avtor glasbene opreme je Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, oblikovalka giba Sinja Ožbolt in oblikovalka maske Andrea Schmidt.

Zupančič se uvršča med najbolj uprizarjane avtorje v Mali drami. Skupaj s Te igre bo konec so uprizorili pet njegovih besedil, kar ga skupaj z Yasmino Reza uvršča na prvo mesto. Hkrati se Zupančič za Žarkom Petanom kot režiser uvršča na drugem mesto režiserjev, ki so najpogosteje delali v Mali Drami.

Na današnji novinarski konferenci so tudi potegnili vzporednice med Te igre in konec ter dramo Jez, največjo uspešnico v Mali Drami, ki je bila na repertoarju kar 17 let. Druži ju namreč tako dogajanje ob gostilniškem točilnem pultu kot katarzičnost predstave. Prav tako se pod scenografijo obeh predstav podpisuje Janja Korun.

Premiera Te igre bo konec bo 12. aprila ob 20. uri. Ponovitve so ta mesec na sporedu še 13., 16., 20. in 24. aprila.