Na hitro prelistano 13.4.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. aprila - Pri založbi ŠKUC so izdali zbirko Pina Pograjca z naslovom Trepete, pri založbi Miš pa knjigo Cvetke Sokolov Pa ne že spet!, nadaljevanje knjige Raje umrem!. Pri LUD je izšel pesniški prvenec Tanje Božić z naslovom Vejo po vejo.

Ljubljana. Pri LUD je izšel pesniški prvenec Tanje Božić z naslovom Vejo po vejo. Foto: STA

Ljubljana.
Pri LUD je izšel pesniški prvenec Tanje Božić z naslovom Vejo po vejo.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Cvetke sokolov Pa ne že spet!, nadaljevanje knjige Raje umrem!. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Cvetke sokolov Pa ne že spet!, nadaljevanje knjige Raje umrem!.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi ŠKUC so izdali zbirko Pina Pograjca z naslovom Trepete. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi ŠKUC so izdali zbirko Pina Pograjca z naslovom Trepete.
Foto: STA

TREPETE - NADALJEVANJE ZBIRKE TRGETANJE

Pino Pograjc v svojo drugorojeno zbirko Trepete prenese občutja iz svojega življenja, sprva s tkanjem družinskih vezi, ki razkrivajo osebno zgodovino, nato s smerokazom odhodov in mest, v katera se vračamo zato, da bi lahko še enkrat izbruhnili, so zapisali pri založbi. Pesmi nas opomnijo na to, da smo pod kožo še vedno le ranljivi spremljevalci svetov, v katerih se nahajamo. Krvna sorodstva so v Trepete spletena z nihanji v preteklost, z zbadljivim humorjem in z zgodbami, ki jih ne moremo utišati. Avtor se tako znajde v Pančevu in ob opisovanju svoje izkušnje mesta razmišlja o umorjenem gejevskem aktivistu Dejanu Nebrigiću. Trepete je nadaljevanje Trgetanja, avtorjevega prvenca, in se kot nekakšni pesniški "repete" v mikro-proznih sintezah dialogov in izpovedne lirike še bolj odkrito razpira pred nami, so še zapisali.

Pino Pograjc, rojen leta 1997, je odraščal v Kamniku, kjer je na tekmovanjih v slam poeziji prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Objavljal je v več literarnih revijah ter pisal literarne kritike in prispevke za spletno platformo Stigma. Leta 2022 je pri natečaju Rdeča nit sodeloval kot del žirije in postal del selekcijske žirije za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Leta 2022 je založba Črna skrinjica izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje.

PA NE ŽE SPET! - NADALJEVANJE KNJIGE RAJE UMREM!

Pa ne že spet! je nadaljevanje knjige Raje umrem!, v kateri bralec spremlja najstniške dileme, skrbi in ljubezenske tegobe deklice Ajde, ki je velika ljubiteljica priročnikov z nasveti za punce, so zapisali pri založbi Miš. Tokrat je dogajanje postavljeno v čas pandemije, ki še posebej družabnim najstnikom povzroča velike preglavice. Ljubezenska zgodba, v kateri ne gre brez drame, strahov in dvomov, pa tudi brez vzhičenosti in veselja ne, je kratkočasno branje po meri najstnic.

Leta 1963 rojena Cvetka Sokolov piše za otroke in mladino. Njene slikanice upodabljajo vsakdanje dogodke, ki prinašajo drobne otroške radosti, a tudi stiske, ki jih otrok premaga ob podpori odraslih. Z ilustratorjem Petrom Škerlom je bila za slikanico Rdeča hiša leta 2005 nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica, tri leta pozneje pa še za slikanico Ah, ti zdravniki!, ki je bila leta 2008 poleg slikanice Ponoči nikoli ne veš prevedena v danščino. Slikanica Ponoči nikoli ne veš je bila istega leta prevedena tudi v katalonščino in španščino. Njen prvi mladinski roman Kar ne ubije, ki je izšel leta 2013, je bil nominiran za nagrado modra ptica. Napisala je tudi nekaj scenarijev za otroško oddajo Zajček Bine. Leta 2016 se je priključila še projektu Lahkonočnice in zanj prispevala številne pravljice.

VEJO PO VEJO - PESNIŠKI PRVENEC TANJE BOŽIĆ

V pesniškem prvencu Tanje Božić z naslovom Vejo po vejo se med verzi podijo veverice, zorijo sadeži in debelijo družinska debla. Vsake toliko bralec naleti na kakšen pozabljen lešnik, ves čas pa ga presenečajo besedne igre, pomenski zasuki in večplastna nanašanja, so zapisali pri založbi LUD, ki so prvenec opisali kot samosvoja zbirko, ki se s toplino, humorjem in predanostjo loteva družinskih odnosov, zapuščine, identitete in vsega, "kar korenini globoko v nas".

Tanja Božić, rojena leta 1995, je komparativistika in francistka, ki živi in dela v Ljubljani. Pesmi in kratke zgodbe je doslej objavljala revialno, zborniško in na spletnih portalih. V soavtorstvu z Natalijo Milovanović je leta 2019 ustvarila pesniški dvogovor Udomačevanje domačih živali (Pripitomljavanje domaćih životinja). Leta 2020 je postala vitezinja Pesniškega turnirja, dve leti kasneje pa je prejela nagrado mlado pero. Vejo po vejo je njen pesniški prvenec.