Slovenija 9.4.2024 13:50

V ospredju letošnjega pisateljskega srečanja vojne in okoljske katastrofe

Ljubljana, 9. aprila - Na Bledu in v Ljubljani bo v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN od 15. do 18. aprila potekalo 56. mednarodno srečanje pisateljev. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, sta med cilji srečanja dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini ter konfliktih v Afriki.

Približno 60 udeležencev se bo srečanja udeležilo v živo, še 20 jih bo sodelovalo prek spleta.

Srečanje bo v ponedeljek v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani uvedel literarni večer s čilskim pesnikom Germanom Rojasom, tudi predsednikom odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN, ki so ga naslovili Spomin na Čile. Kot je spomnila Tanja Tuma, je lani minilo 50 let od diktature Augusta Pinocheta, katerega žrtev je bil tudi Rojas, ki je bil zaprt in mučen, nato je šel v prisilen eksil.

Drugi dan srečanja bo potekal odbor generalne skupščine pisateljev za mir, ki bo za javnost zaprt. Po besedah Tanje Tuma je naloga odbora, da pripravi resolucijo o Gazi za 90. kongres Mednarodnega PEN, ki bo jeseni v Oxfordu. Beseda bo tekla tudi o vojni v Ukrajini; v Sloveniji pričakujejo ukrajinsko pesnico mlajše generacije Katerino Kalitko. Sočasno bo potekalo tudi srečanje mreže Alpe - Adria za mir, ki ga bo moderirala Ifigenija Simonović.

Ob 18. uri bo v hotelu Park slavnostno odprtje pisateljskega srečanja. Častna pokroviteljica 56. mednarodnega srečanja Odbora pisateljev in pisateljic za mir je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki bo zbrane tudi nagovorila na odprtju, večer bo popestril pesniški recital Tajde Lekše, ki bo letos v 24 jezikih.

Sredo bosta zaznamovali okrogli mizi v Hotelu Park na Bledu. Dopoldansko so naslovili Posledice katastrof na mirovniške procese: Odziv pisateljev. Moderiral jo bo Rojas, sodelovali bodo Hanna Komar iz Belorusije, Jan Krasni iz Argentine, Tahira Abdullah, pakistanska pisateljica in aktivistka za človekove pravice, ki je po besedah Tanje Tuma osrednja gostja letošnjega srečanja, in Katerina Kalitko.

Popoldansko okroglo mizo so naslovili Multikulturnost in dialog v balkanski literaturi. Moderirala jo bo Vesna Mikolič, sodelovali bodo Tijana Rakočević (Črna gora), Vladimir Martinovski (Makedonija), Andrea Lešić (BiH), srbski pisatelj in novinar Marko Vidojković, ki je eden najglasnejših kritikov srbskega režima, in iz Slovenije Milan Jazbec. V povezavi s slednjo je predstavnica Slovenskega centra PEN v odboru pisatelji za mir in nekdanja veleposlanica v Braziliji Milena Šmit izpostavila, da moramo biti mi, ki živimo v tej regiji, občutljivi za to, kar se zadnja leta dogaja v državah nekdanje Jugoslavije, da se omejuje svobodo govora in preganja pisatelje.

Literarni festival Obrazi miru so po besedah Tanje Tuma letos predali mladim. Kot je povedala predsednice na novo ustanovljenega odbora Mladi PEN pri Slovenskem centru PEN Selma Skenderović, je na pisateljsko srečanje povabila nekaj mlajših gostov, med katerimi je izpostavila že omenjeni Hanno Komar in Tijana Rakočević, ki ju je opisala kot zelo angažirani avtorici. Poleg Selme Skenderović bosta obe sodelovali tudi na okrogli mizi Mladega PEN na temo Na presečišču družbene angažiranosti in literature, ki bo v četrtek potekala v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Popoldne bo v ljubljanski Mestni hiši še pogovor s Tahiro Abdullah na temo Človekove pravice v Pakistanu.

Tanja Tuma je med gosti med drugim izpostavila še kenijsko pisateljico in aktivistko Maximilio Muninzwa, ki bo spregovorila o okoljskih katastrofah, ki so mnogokrat razlog za konflikte, vojne in posledično migracije.

V času pisateljskega srečanja bosta potekala tudi dogodka v Trzinu in Kropi.