Slovenija 9.4.2024 13:43

Izšla prva antologija slovenske slamovske poezije

Maribor, 9. aprila - V klubu BarCoda v Vetrinjskem dvoru bodo danes predstavili prvo antologijo slovenske slamovske poezije Tri minute, ki jo je izdal Mladinski kulturni center (MKC) Maribor. V knjigi so zbrane najboljše pesmi po izboru Petre Kolmančič, ki jih je bilo mogoče slišati na slovenskih slamovskih odrih v zadnjih osmih letih.

Pesnica, urednica in dolgoletna koordinatorka literarnega programa MKC Maribor Petra Kolmančič aktivno spremlja in soustvarja pojav slamovske poezije že vse od začetka. "Postopek porajanja slamovske poezije vključuje intenco uprizarjanja, se pravi čim bolj prepričljivega nastopa v živo in prav to je njena poglavitna posebnost, pa tudi ločnica, po kateri se razlikuje od drugih pesniških oblik in žanrov," pojasnjuje.

Kot ugotavlja, omenjeni vzgib pogosto deluje kot konceptualni filter, saj pesnico ali pesnika sili v poglobljeno delo na performativnem potencialu besedila ter govorjeni izvedbi pesmi v živo. "V slogovnem smislu gre pri veliki večini slamovske poezije, tako slovenske kot tuje, za precej bazične, enostavno zastavljene pesmi, v katerih prevladujeta realizem in narativnost. Fokus je posvečen melodiki, ritmu in čustvom. Slamovska pesem je relativno dolga pesniška oblika, zato velikokrat vsebuje elemente in nastavke zgodbe, ki jo pripoveduje z verzi," je navedla.

Naslov antologije Tri minute se nanaša na čas nastopa, ki ga ima običajno slemer ali slemerka na odru. Nabor prinaša poezijo slamovskih pesnic in pesnikov, ki se - razen nekaj izjem - še vedno aktivno udejstvujejo na domačih in tujih odrih, nekateri med njimi, npr. Mišel Amo Ristov (zmagovalec drugega nacionalnega prvenstva v slemovski poeziji) in Neža Prah Seničar (zmagovalka tretjega državnega prvenstva) že vse od začetka.

Ob omenjenima se s pesmimi v antologiji predstavljajo še Anka Vidmar, Letteče bessede (psevdonim April Veselko), Hana Bujanović Kokot, Kristian Koželj, Matic Ačko (zmagovalec petega državnega prvenstva, ki je antologijo tudi oblikoval), Metka Zadravec, Nika Gradišek (zmagovalka šestega državnega prvenstva), Nina Medved (prva nacionalna prvakinja v slemovski poeziji), Pavla Zabret, Petra Kokol, Pino Pograjc, Tomaž Lovrenko in Tom Veber.

MKC Maribor že od leta 2016 goji in spodbuja slamovsko poezijo, ki zlasti med mladimi spodbuja ustvarjalnost, razmišljanje, diskusijo, druženje, socializacijo in samozavest. Slemovske dogodke redno prirejajo ali so jih prirejali tudi organizatorji v nekaterih drugih slovenskih mestih (Ptuj, Kamnik, Kranj, Celje, Ljubljana, Novo mesto).

"Zato v Sloveniji lahko govorimo o dobro razviti slemovski sceni ali celo o slemovskem gibanju. Slamovska poezija je živa, sočna in polna energije, je poslušljiva, zlahka razumljiva in dostopna širšemu krogu. Izvaja se v živo in združuje elemente performansa, govorjene poezije in gledališča," pojasnjujejo v MKC Maribor.