Svet 9.4.2024 11:55

V Zagrebu razstava del Staša Kleindiensta

Zagreb, 9. aprila - V zagrebški Galeriji Josip Račić je od danes na ogled razstava Antiarkadija Staša Kleindiensta. Razstava del enega najzanimivejših slovenskih slikarjev srednje generacije je nastala v sodelovanju Nacionalnega muzeja moderne umetnosti v Zagrebu in Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki. Na ogled bo do 5. maja.

Direktor Galerije Božidar Jakac in kustos razstave Goran Milovanović je za prvo samostojno razstavo del Staša Kleindiensta pred zagrebško publiko izbral deset del.

Gre za olja na platnu, nastala v obdobju med letoma 2020 in 2024, ki so si jih za to priložnost izposodili iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji.

Staš Kleindienst je po Milovanovićevih besedah eden najbolj izstopajočih in intrigantnih slikarjev srednje generacije v Sloveniji ta hip. Temu pritrjuje dejstvo, da njegov umetniški izraz pritegne pozornost tako kustosov in galeristov kot tudi ljubiteljev umetnosti in zbirateljev.

Kot je poudaril Milovanović v katalogu za razstavo, se je razvoj umetnikovega likovnega izraza v zadnjih 15 letih, odkar je končal specializacijo na likovni akademiji, ves čas vzpenjal. Tematsko mu je blizu družbenokritični komentar, ki ga izvaja na izjemno intimen in kompleksen način. "Njegove pokrajine so na prvi pogled univerzalne, morda se celo zdijo idilične, ko se sliki približamo in dobesedno vstopimo vanjo ter začnemo opažati mizansceno, pa nas avtor usmeri v globljo in drugačno intimno refleksijo," je med drugim zapisal v katalogu.

Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je dve leti kasneje tudi magistriral. Njegova dela so vključena v več zasebnih in javnih zbirk. Med drugim je prejel nagrado skupine OHO, priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani ter lani nagrado Riharda Jakopiča. Živi in ustvarja v Vipavi.

Razstava Antiarkadija je nadaljevanje uspešnega mednarodnega muzejskega sodelovanja med Nacionalnim muzejem moderne umetnosti in Galerijo Božidar Jakac, ki se je začelo leta 2021 z razstavo Vezi - Zagrebška umetniška akademija in slovenski umetniki med obema vojnama.