Slovenija 10.4.2024 12:13

V Mestnem muzeju Ljubljana pogled na oblačilni videz Ljubljančanov v preteklosti

Ljubljana, 10. aprila - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer odprli razstavo Od korzeta do žaketa: Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850-1950. Združuje okoli 400 kosov iz tekstilne zbirke muzeja in skozi več vsebinskih sklopov predstavi sporočilno vrednost oblačil. V prihodnjem tednu ji bodo dodali še razstavi sodobnih kreacij mladih modnih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Ljubljana, Mestni muzej. Mestni muzej Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Mestni muzej Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin, je razstava zasnovana kot sprehod skozi zgodovino oblačenja. Na njej je mogoče videti nekatere predmete in kose oblačil, za katere smo danes že pozabili, da so nekoč obstajali, pri drugih pa je mogoče slediti, kako so se spreminjali skozi čas.

Avtorica razstave, muzejska svetnica Mojca Ferle, je predstavila zgodovino tekstilne zbirke Mestnega muzeja Ljubljana, ki sega v sredino 50. let minulega stoletja. Z zbiranjem je začel raziskovalec zgodovine noš na Slovenskem Angelos Baš, sama za zbirko skrbi zadnja tri desetletja, ko je poudarek zbirke na oblačilni kulturi ljubljanskega meščanstva od druge polovice 19. stoletja do 50. let 20. stoletja. Zbirka je po njenih besedah zelo raznolika in obsega 4500 enot - od vrhnjih oblačil in spodnjega perila do oblačilnih dodatkov, kot so pokrivala, obuvala, rokavice, pahljače in sončniki.

Razstava je razdeljena v več vsebinskih sklopov. Uvede jo sklop začetki zbirke, sledita predstavitev salona modistke in krojača. V sklopu sporočilnost oblačil za posebne priložnosti so predstavljena oblačila, povezana z mejniki življenjskega kroga - krstom, poroko, smrtjo. Sklop pogled pod obleko predstavi spodnje perilo, ki je bilo po besedah Mojce Ferle pri ženskah zelo raznoliko ter do uvedbe elastičnih materialov razen steznikov ohlapno. Sledi predstavitev večernih in slavnostnih oblek, ljubljanskih modnih obrtnikov in trgovcev ter oblek znanih Ljubljančank in Ljubljančanov.

V sklopu obleka kot nosilka spomina in osebnih zgodb so predstavljeni kosi, ki imajo za seboj zanimive zgodbe oseb, katerim so nekdaj pripadali, sledita še sklopa krzno nekoč in danes ter trajnostna moda.

Teden dni po odprtju osrednje razstave bodo v muzeju odprli še dve. Dijakinje 3. letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana se bodo na razstavi Izziv: včeraj jutrišnjega dne predstavile z modnimi kreacijami na temo srajce in avtorskih pogledov na zgodovinske dogodke, kot so veliki potres iz leta 1895, začetki gradnje prve železnice na slovenskih tleh, elegantne prireditve bogatega meščanstva in elitne zabave.

Študenti 1. in 2. letnika Fakultete za dizajn smeri moda in tekstilije pa se bodo na razstavi LJBLJNČN/ČRNA predstavili z izvirnimi konceptualnimi trajnostnimi oblikovalskimi rešitvami ter sodobnimi različicami male črne obleke.

Ob razstavi so pripravili bogat spremljevalni program za odrasle, ki bo med drugim ponudil mednarodni simpoziji Izobraževanje in oblačilni videz ter predavanja in delavnice. Najmlajšim bo razstavo približal tiskani otroški vodnik, sprehod skoznjo bodo popestrile interaktivne skrinje, pripravili so tudi družinske in pedagoške delavnice. V času razstave bo izšel tudi nekoliko neobičajen razstavni katalog z gesli iz besednjaka oblačilne kulture ter fotografijami zanimivejših predmetov iz oblačilne zbirke.

Razstava Od korzeta do žaketa bo na ogled do 23. februarja 2025.