Svet 13.4.2024 5:30

V Bruslju dela ikoničnega para modernizma Josefa in Anni Albers

Bruselj, 13. aprila - V Bruslju je na ogled razstava del Josefa in Anni Albers, ki po mnenju nekaterih veljata za najbolj znan in najvplivnejši par umetniškega gibanja Bauhaus. Prva razstava njunih del v Belgiji, ki obiskovalce vabi v prostore slikovite vile Empain, med drugim vključuje slike, grafike in tekstil.

Belgija. Vila Empain v Bruslju. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Vila Empain v Bruslju.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Josef in Anni Albers veljata za pionirja in protagonista sodobne umetnosti in oblikovanja. Na ogled je približno sto umetniških del, vključno s slikami, asemblaži, fotografijami, grafikami, tekstilom, filmi in pohištvom.

Razstava prikazuje umetniško pot najbolj ikoničnega para modernizma in hkrati osvetljuje njun tesen in intimen odnos, skozi katerega sta se Josef in Anni Albers ustvarjalno dopolnjevala in bogatila, so zapisali v spremnem besedilu k razstavi.

Albersova pa nista samo ustvarila del, ki danes veljajo za temelj modernizma 20. stoletja, ampak sta s svojim umetniškim ustvarjanjem in izobraževanjem tudi pomembno vplivala na novo generacijo umetnikov. Obiskovalci si tako lahko v okviru razstave ogledajo tudi dela drugih umetnikov, ki so se neposredno ali posredno navdihovali pri Albersovih.

Josef Albers in Annelise Fleischmann, oba rojena v Nemčiji, sta se spoznala leta 1922 v šoli Bauhausa, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius, in se kmalu zatem tudi poročila. Skupaj sta delila zanimanje za eksperimentalno oblikovanje in modernizem. Potem ko so nacisti šolo leta 1933 zaprli, sta pobegnila v ZDA, kjer sta nadaljevala svoje umetniško ustvarjanje in udejstvovanje.

Josef je deloval kot slikar in teoretik, ki je poučeval umetnost, Anni Albers pa je bila tekstilna umetnica in grafičarka in je veljala za eno najvplivnejših osebnosti v tekstilni umetnosti 20. stoletja.

Razstava, ki so jo pripravili pod okriljem Fundacije Josef in Anni Albers, je do 8. septembra na ogled v vili Empain, ki predstavlja mojstrovino sloga art deco v bruseljski arhitekturi. Nekdanja zasebna rezidenca barona Louisa Empain od leta 2010 služi kot umetniško središče in razstavni prostor.