Slovenija 13.4.2024 8:00

Na Velikem odru Drame premiera izvirne glasbene uprizoritve Cyrano de Bergerac

Ljubljana, 13. aprila - Zadnja premiera SNG Drama Ljubljana na Velikem odru pred obnovo poslopja bo izvirna glasbena uprizoritev drame Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac po priredbi sodobnega angleškega dramatika Martina Crimpa v režiji Tina Grabnarja. Uprizoritev poleg vprašanja zunanje in notranje lepote načenja tudi za današnji dan vrsto pomembnih aktualnih tem.

Ljubljana. Uvodna vaja prve slovenske uprizoritve predstave Cyrano de Bergerac dramatika Edmonda Rostanda. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Uvodna vaja prve slovenske uprizoritve predstave Cyrano de Bergerac dramatika Edmonda Rostanda.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel, Cyrano de Bergerac nagovarja večno dilemo, "ali je vredno tisto, kar se vidi na zunaj, ali tisto, kar človek nosi v sebi". Kot je še povedala, je Crimp zelo posebno priredbo Cyranoja de Bergeraca napisal leta 2019 in čeprav se še vedno dogaja v Parizu 17. stoletja, v resnici govori o današnjem vsakdanjem življenju, ki ga med drugim zaznamuje narek družbenih omrežij s popolnimi podobami posameznikov.

Dramaturg Rok Andres je povedal, da se Crimpova priredba odmika od zasnove človeka, ki ima težave s samopodobo, in like postavlja v sodobnost ter s tem načenja zelo pomembne teme, kot so vojna, vprašanje identitete, vloge in položaja žensk ter cenzure umetnika in njegovega položaja v družbenem sistemu. V primerjavi z izvirnikom je priredba "izrazito družbenopolitična," je dodal.

Režiser Grabnar je izpostavil preplet različnih časov in različne ravni jezika priredbe, osrednja ideja uprizoritve Crimpovega Cyranoja de Bergeraca v Drami pa je bila glasba, ki v določeni meri tudi prevzame scenografijo, kostumografijo in funkcijo posameznih dejanj. Občinstvu se tako obeta, da bo gledalo tako koncert kot gledališko predstavo, ki se "spontano prelevi v koncertni nastop in potem nazaj v govorjeno besedilo".

Izvirno glasbo za uprizoritev je prispeval skladatelj Leon Firšt. Za Crimpovo priredbo je značilno poigravanje z jezikom, s katerim se je ob prevajanju moral spopasti Boštanj Gorenc.

V zgodbi o neizpolnjeni ljubezni osrednji lik Cyranoja de Bergeraca igra Jure Henigman, lepotico Roksano, v katero je neskončno zaljubljen Cyrano, pa Tina Vrbnjak. Njen predmet poželenja je Christian, ki ga tokrat upodablja Benjamin Krnetić. V Cyranoju de Bergeracu igrajo še Domen Novak kot gost, Nina Valič, Uroš Fürst, Gašper Lovrec kot gost, Klemen Janežič, Saša Pavlin Stošić kot gostja in Rok Vihar.

Pod scenografijo se podpisuje Sara Slivnik, pod kostumografijo Tina Bonča. Korepetitor je Iztok Kocen, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, oblikovalka maske Julija Gongina in oblikovalec zvoka Jurij Alič.