Svet 15.4.2024 5:30

Mineva pet let od požara v pariški katedrali Notre Dame

Pariz, 15. aprila - Pred petimi leti se je 15. aprila ob 18.20 med bogoslužjem sprožil požarni alarm v pariški katedrali Notre Dame. Verniki so sicer morali zapustiti cerkev, a so se lahko vrnili, saj še ni bilo videti požara. Ob 18.43 se je alarm sprožil ponovno, tedaj pa se je nad katedralo že dvigoval oblak dima. Pet let po požaru se obnova približuje h koncu.

Francija, Pariz. Pogled na notredamsko katedralo po požaru. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Francija, Pariz.
Pogled na notredamsko katedralo po požaru.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V francoski prestolnici po pisanju nemške tiskovne agencije dpa obljubljajo, da bo katedrala poleti do odprtja olimpijskih iger v Parizu obnovljena.

Na pomladni večer pred petimi leti so svet obkrožili posnetki plamenov, ki so švigali iz notredamske katedrale. Do naslednjega jutra je uspelo gasilcem ogenj pogasiti, konstrukcija je zdržala in pomemben francoski nacionalni simbol je bil rešen. Škoda je bila kljub temu velika - požar je uničil leseno ostrešje, dele obokanega stropa, zrušil se je tudi 93 metrov visok s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja.

Dan po tragediji je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bo delno uničena cerkev obnovljena v petih letih. Ambiciozna obljuba, ki ji je takrat le malokdo verjel.

Da Notre-Dame 15. aprila 2019 niso popolnoma zajeli plameni, je zasluga približno 650 gasilcev. Od takrat se je več sto obrtnikov in delavcev posvečalo obnovi in katedrala bo kmalu obnovljena v svoji izvorni podobi. Gradbene odre naj bi odstranili do pričetka olimpijskih iger. Gotska mojstrovina bo tudi vključena v program ob odprtju olimpijskih iger.

Stolp, ki se dviga več kot 90 metrov v višino, je simbol katedrale. Prvotni stolp je bil zgrajen leta 1250 kot zvonik. Med francosko revolucijo je bil porušen. Več kot 70 let pozneje je bil zgrajen na novo. Na vrhu stolpa je stal petelin z relikvijami - trnjev iz trnove krone, relikvijami sv. Dionizija, prvega pariškega škofa in mučenca, in sv. Genovefe Pariške, zavetnice Pariza.

Petelina so iz ruševin rešili nekaj ur po požaru. Skupaj s trni iz trnove krone, relikvijo žebljem in delčkom svetega križa bo na ogled v načrtovanem muzeju Notre-Dame, piše dpa.

Od sredine decembra na stolpu stoji nov pozlačen bakreni petelin, v katerem je shranjen seznam skoraj 2000 ljudi, ki so sodelovali pri obnovi.

Pariško katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev, v osnovi je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja. Kot je po požaru za STA povedal Tine Germ z oddelka za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete, gre za enega najdragocenejših spomenikov evropskega stavbarstva.

Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana. Notre-Dame je eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče krepko čez 10 milijonov obiskovalcev

Vzrok požara izpred petih let sicer še ni pojasnjen. Za najverjetnejša povzročitelja sta obveljala bodisi slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju.