Slovenija 16.4.2024 0:30

Na Bledu odprtje 56. mednarodnega srečanja pisateljev

Bled, 16. aprila - V hotelu Park bo ob 18. uri slavnostno odprtje 56. mednarodnega srečanja pisateljev. Med glavnimi cilji letošnjega pisateljskega srečanja sta po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Tanje Tuma dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini in konfliktih v Afriki, ki povzročajo okoljske katastrofe.

Ljubljana, DSP. Predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, DSP.
Predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na odprtju bo zbrane nagovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je častna pokroviteljica 56. mednarodnega srečanja odbora pisateljev in pisateljic za mir. Večer bo popestril pesniški recital Tajde Lekše, ki bo letos v 24 jezikih.

Današnji dan bo sicer zaznamoval odbor generalne skupščine pisateljev za mir. Delovno srečanje bo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Tanja Tum, za javnost zaprto, naloga odbora pa je pripraviti resolucijo o Gazi za 90. kongres Mednarodnega PEN, ki bo jeseni v Oxfordu.

Sredo bosta zaznamovali okrogli mizi v Hotelu Park na Bledu. Dopoldansko so naslovili Posledice katastrof na mirovniške procese: Odziv pisateljev, popoldansko pa Multikulturnost in dialog v balkanski literaturi.

Literarni festival Obrazi miru so letos predali mladim. Mladi PEN bo pripravil tudi okroglo mizo na temo Na presečišču družbene angažiranosti in literature, ki bo v četrtek v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Srečanje je v ponedeljek v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani uvedel literarni večer s čilskim pesnikom Germanom Rojasom, tudi predsednikom odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN, ki so ga naslovili Spomin na Čile.

Mednarodno pisateljsko srečanje, ki poteka v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN, se bo sklenilo 18. aprila.