Slovenija 16.4.2024 9:30

Šentjakobsko gledališče s Tremi verzijami življenja v režiji Ajde Valcl

Ljubljana, 16. aprila - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so letos prvič povabili Ajdo Valcl, ki je režirala predstavo Yasmine Reza Tri verzije življenja in bo drevi na šentjakobskem odru doživela premiero. Tri verzije življenja Yasmine Reze je igra, ki raziskuje kompleksnost medosebnih odnosov in različne perspektive življenjskih izkušenj, so zapisali v gledališču.

Ljubljana. Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovita francoska dramatičarka Yasmina Reza v svoji igri Tri verzije življenja (2000) predstavi tri različice enega skupnega dogodka. Te razkrivajo liki skozi svoje spomine in dojemanje tega, kar se je dejansko zgodilo. "Skozi njihove konfliktno-humorne izpovedi igra poudarja subjektivnost spomina in način, kako naši osebni predsodki in čustva oblikujejo naše razumevanje sveta okoli nas", so še zapisali v gledališču.

Komedija osvetljuje teme resnice, identitete in narave medosebnih odnosov, kar gledalca, kot so prepričani v gledališču, spodbuja, da razmišlja o načinih, kako pripoveduje, vidi svoje lastne zgodbe in razume svoje življenje.

Scenografka in kostumografka predstave je Tatjana Kortnik, asistent scenografke in kostumografke Bojan Vister, avtorica glasbe in zvočnih efektov Polona Janežič.

Yasmina Reza (1959) je igralka, dramatičarka, pisateljica, romanopiska, najbolj znana pa je kot avtorica nekaterih najuspešnejših komedij našega časa. Francoskemu, tujemu pa tudi slovenskemu občinstvu je znana predvsem po dramskih delih Art, Bog masakra, Bella Figura, En španski komad, Tri verzije življenja. Po drami Bog masakra je režiser Roman Polanski posnel film Masaker. Je tudi avtorica romana Babilon (2016), ki je osvojil prestižno literarno nagrado prix renaudot, in velja za eno njenih najpomembnejših proznih del.

Ajda Valcl (1981) je gledališka in radijska režiserka, ki je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo diplomirala leta 2006. Sodi v generacijo že uveljavljenih režiserjev, ki s svojim delom pomembno zaznamujejo slovenski gledališki prostor. Z dramatičarko Yasmina Reza se je že "srečala", ko je leta 2017 režirala Bog masakra v SNG Maribor. Poleg gledaliških režij v več gledališčih, med drugim tudi v Gledališču Glej, SLG Celje, SNG Drama Ljubljana in SNG Nova Gorica in obeh lutkovnih gledališčih v Ljubljani in Mariboru, je ustvarila tudi več radijskih projektov, piše spletni portal Sigledal.