Slovenija 19.4.2024 8:58

V mariborski Drami Prizori iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana

Maribor, 19. aprila - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes na Malem odru premierno uprizorila Prizore iz zakonskega življenja mojstra psihološke drame Ingmarja Bergmana. Predstavo po avtorizirani francoski priredbi Jacquesa Fieschija je režirala koroška Slovenka Mira Stadler, igrata Ksenija Mišič in Vojko Belšak.

Kot izpostavljajo v SNG Maribor, Ingmar Bergman (1918-2007) ni bil samo eden najbolj prepoznavnih svetovnih filmskih scenaristov in režiserjev 20. stoletja, pač pa tudi eden najbolj eminentnih švedskih gledaliških režiserjev. "Kot je sam rekel, je poročen z gledališčem, film pa je njegova ljubica. S svojo prepoznavno introspekcijsko avtorsko poetiko - iz katere je zrasel pojem 'bergmanovski' - je podpisal več kot 50 filmov in več kot 100 gledaliških uprizoritev," so zapisali.

Pri pisanju scenarija za televizijsko serijo Prizori iz zakonskega življenja leta 1972, ki si jih je zamislil kot "serijo dialogov, nič nenavadnega", je izhajal iz lastnih izkušenj iz zakona z igralko Liv Ullmann, s katero sta bila v zvezi med letoma 1965 in 1970. Kljub avtobiografskim motivom pa je Bergman v dramo spretno vnesel univerzalni boj med spoloma oziroma zakonskima partnerjema in družino.

"Bergman je zvezo med Marianne in Johanom postavil pod povečevalno steklo. Opazoval je, kako se približujeta in oddaljujeta, kako se v desetih letih spreminjajo njuni pogledi, čustveni odzivi, kako preigravata najrazličnejša stanja od ljubezni, vznemirljive privlačnosti, jeze, ljubosumja, hladne egoistične brezvestnosti do razočaranj in brutalne iskrenosti," pojasnjujejo v SNG Maribor.

Po izjemnem uspehu serije je Bergman ustvaril še istoimenski celovečerni film, ki je prejel več mednarodnih priznanj, med drugim so ga ovenčali z zlatim globusom za najboljši tujejezični film. Pripravil je tudi gledališko uprizoritev, ki jo je leta 1981 sam režiral v gledališču Theater im Marstall v Münchnu.

Pod zakonsko vivisekcijo, ki jo bo mogoče spremljati na mariborskem odru, se podpisuje mlada režiserka z avstrijske Koroške Mira Stadler, lanska dobitnica nagrade stella22 za udarno uprizoritev, ki jo je z mladimi gledališčniki pripravila v dunajskem Burgteatru. V Sloveniji režira prvič.

"Zanimivo pri tem besedilu je, da na prvi pogled res deluje izjemno staromodno," je povedala v pogovoru z Vilijem Ravnjakom. "Kdo se še ukvarja s problemi klasičnega heteroseksualnega zakonskega para? Ampak v bistvu to ostaja še vedno družbena norma, ki zadeva večino ljudi. Ampak kakšen je takšen odnos danes? Kako vidimo zakon danes, zaznamo probleme in pasti sobivanja moža ter žene? To so vprašanja, ki sem jih zastavila prvi dan in o katerih še vedno razpravljamo na vsaki vaji," je dejala.

Občinstvo je po njenih besedah del uprizoritve, saj gledalce in gledalke vzpostavi kot "voajerje, ki gledajo Johana in Marianne tako blizu, kot da bi bil njihov nos prilepljen na šipo kletke levov, ki v njej igrajo svojo igro".

"Moj glavni cilj je doseči, da sta ženska in moški v naši uprizoritvi enakopravna, in sicer v tem, da nista enakopravna samo na dnu, temveč tudi v uspehu," je še povedala.

Besedilo je prevedla Alenka Klabus Vesel, dramaturška svetovalka je Maša Pelko, scenograf Andrej Rutar, kostumografinja Katarina Šavs in avtor glasbe Nikolaj Efendi.