Slovenija 18.4.2024 10:06

V Ljubljani začetek 16. edicije mednarodnega festivala Sonica

Ljubljana, 18. aprila - V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.

Ljubljana. V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Osrednji koncert prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara. Glasbenik Nicolás Jaar. Foto: Sonica

Ljubljana.
V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica.
Osrednji koncert prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara.
Glasbenik Nicolás Jaar.
Foto: Sonica

Ljubljana. V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Foto: Sonica

Ljubljana.
V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica.
Foto: Sonica

Po Bužinelovih besedah je letošnja tema na nek način nadaljevanje lanske Translocal Underground, s katero so želeli zgraditi povezave med različnimi lokalnimi scenami. Izraz Glocalisation sicer predstavlja hibrid med globalizacijo in lokalizacijo.

"Tema osvetljuje nasprotje med silami globalizacije, ki nas silijo v neko uniformiranost, podobnost, univerzalnost, in lokalnimi identitetami, prepričanji in tradicijami, ki so specifične za neka okolja in nas delajo posebne," je pojasnil Bužinel. Kot je dodal, so zato v letošnji program vključili ustvarjalke in ustvarjalce, ki v svoji praksi stavijo na specifične estetike, ki izhajajo iz lokalnih in regionalnih senzibilnosti ter tako kljubujejo globalni kulturni uravnilovki.

Po besedah sokuratorja in vodje festivala Martina Briclja Barage letošnja vizualna podoba komunicira festivalsko temo skozi človeka, ki uteleša povezanost lokalnih scen. "Človek, ki v eni roki drži znak za mir v drugi pa globus, tako v osrčju plakata uteleša humanizem," je pojasnil.

Ekipa, ki vključuje tudi nekaj prostovoljcev, pripravlja program umetnosti, ki se bo odvijal na več ljubljanskih prizoriščih.

Kot je opisal Bricelj Baraga, gre pri izvedbi dogodkov v smislu tranzitorne umetnosti predvsem za prehajanje raznolikih vsebin v festivalskem kontekstu, saj gostje odkrivajo razstavni, zvočni in glasbeni program skozi različne lokacije ter na ta način tudi drugače doživijo mesto.

Osrednji koncert prinaša slovensko premiero Nicolasa Jaara, ki po Bužinelovi oceni predstavlja največje ime v 16-letni zgodovini festivala.

"Jaar je leta 2017 nehal solistično nastopati in je od takrat na oder sam stopil le nekajkrat. Njegov nastop v Kinu Šiška bo tako resnično ena redkih priložnosti," je prepričan Bužinel.

Glasbenik bo predstavil svoj novi projekt, poleg tega bo izvedel eksluzivno 4-dnevno zvočno delavnico, ki bo posvečena ambicioznim ustvarjalkam in ustvarjalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana.

"Je pa program zasnovan tako, da imajo prav vsi nastopajoči svoje mesto in so vredni prav tolikšne pozornosti, kot mednarodno odmevnejša imena," je poudaril Bužinel.

"Sonica že od samega začetka spodbuja sodelovanje različnih akterjev, od glasbenikov, zvočnih umetnikov, VJ-ev in vizualnih umetnikov do kritikov in teoretikov, nenazadnje pa veliko pozornost posvečamo tudi sami vizualni podobi festivala in smo doslej vedno sodelovali z zanimivimi in svežimi kolektivi ali posamezniki," je še povedal Bricelj Baraga.

Festival, ki prinaša štiri konceptualno zaokrožene dogodke, se bo zaključil v soboto.