Slovenija 20.4.2024 10:00

V Gali hali koncert Bakaline Velike z inštrumentoma iz lesa čadrške kamenodobne jelke

Ljubljana, 20. aprila - V Gali hali bo nocoj koncert zasedbe Bakalina Velika, ki bo na koncertu predstavila prvi glasbili, izdelani iz lesa čadrške jelke iz mlajše kamene dobe. Les je star več kot 6500 let. Zasedba za današnji koncert napoveduje tudi predstavitev nekaterih svojih novih pesmi z albuma, ki naj bi izšel predvidoma prihodnje leto.

Vodja zasedbe in avtor besedil Jani Kutin je za STA povedal, da je sam v začetku lanskega leta v Triglavskem narodnem parku našel več kosov lesa, kjer so kasneje z analizo že ugotovili starost enega od vzorcev. Čakajo še na rezultate dveh vzorcev. V vsakem primeru je les starejši od 2100 let, obstaja pa tudi verjetnost, da je kakšen kos lesa starejši od 6500 let, je pojasnil Kutin.

Kot je še povedal, je idejo, da bi iz tega lesa naredili glasbene inštrumente, dal njegov brat Samo, tudi član Bakaline Velike. Sledil je lep odziv slovenskih izdelovalcev glasbil. Doslej so iz tega lesa izdelali piščal in liro.

Pri izdelavi glasbil so ugotovili, da je les dovolj trden za izdelavo resonančnih plošč in še zmeraj dovolj prožen, in izkazalo se je, da ima lepo resonanco. "Inštrument je super in smo zadovoljni," je dodal Kutin.

Snujejo tudi, da bi iz tega lesa izdelali še nekaj brenkal in godal. Želijo si, da bi izdelali klasično kitaro, violino in eno še bolj profesionalno liro.

Za današnji koncert je Kutin napovedal improvizacijo z obema glasbiloma, saj sta za zasedbo še precej novi in še nista dobili mesta v kakšni od skomponiranih pesmi.

Današnji koncert zasedbe Bakalina Velika bo obenem njihova prva prava klubska izkušnja, potem ko so po izidu albuma Zviezdna srebruo obredli številne kraje po Sloveniji z nastopi na festivalih in v kulturnih domovih.

Bakalina je bila sprva duo, katere zgodbe in godbe sta leta 2010 s prvencem Pakašnca v svet poslala pevec in avtor besedil Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. Ime sta si nadela po starem izrazu za veliko glineno skledo, iz katere sta ljubiteljem nekonvencionalnih zvočnosti, ki so dišale po starodavnem in ljudskem, s široko roko stregla v čadrškem narečju zapete pesmi, so o zasedbi zapisali na spletni strani Gale hale.

Bile so hudomušne, zafrkljive, zbadljive in zabavne, a tudi skrajno resne in angažirane. Dotikale so se tako nekdanjega vaškega življenja kakor tudi vsiljive modernizacije. Še dvema albumoma v tandemu je leta 2016 sledil Španabije, na katerem sta k sodelovanju povabila številne in raznovrstne goste.

Iz tega zametka se je nato porodila starejša sestra, Bakalina Velika, v kateri so se Janiju in Renati pridružili izkušeni glasbeniki, znani iz priznanih etno, jazz in rock zasedb. S širitvijo zasedbe se je na albumu Prvi krajec (2019) spremenila tudi glasba. Dodelani aranžmaji so poudarili prvine raznorodnih žanrov, od alter-rocka prek nekonvencionalnega šansona in folka do jazza in eksperimenta. Tudi sporočilnost pesmi je dobila nov zasuk: šaljive in zafrkljive teme so zamenjale bolj resne in osebno-izpovedne, a hkrati univerzalne. Hvaljeni album Zviezdna srebruo (2022), sicer prvi, na katerem ni več harmonikarke Renate, je še bolj razširil in poglobil tematiko besedil. V njih se zdaj prelamljajo večna vprašanja o človeškem bivanju znotraj narave, vesolja in tistega mističnega, ki ga lahko izrazi le muzika.

Trenutna zasedba Bakaline Velike so Jani Kutin - vokal, besedila, piščal, kozji rog, Marjan Stanić - tolkala, bobni, Matej Magajne - električna kitara, bas kitara, Andrea Pandolfo - trobenta, krilni rog, klavir, Dejan Lapanja - bobni, akustična kitara, bas kitara in Samo Kutin - bas kitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa, n'goni, zvočila.