Na hitro prelistano 20.4.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. aprila - Pri založbi Miš je v zbirki pika izšel roman za odrasle Prod, ki ga podpisuje Barbara Cerar, pri Beletrini pa eseji poljskega pisatelja Zbigniewa Herberta Hotel sem opisati. Založba Primus je izdala knjigo Marjana Ogorevca z naslovom Izhod iz matrice.

Ljubljana. Delo z naslovom Hotel sem opisati avtorja Zbigniewa Herberta. Foto: STA

Ljubljana.
Delo z naslovom Hotel sem opisati avtorja Zbigniewa Herberta.
Foto: STA

Ljubljana. Delo z naslovom Izhod iz matrice avtorja Marjana Ogorevca. Foto: STA

Ljubljana.
Delo z naslovom Izhod iz matrice avtorja Marjana Ogorevca.
Foto: STA

Ljubljana. Delo z naslovom Prod avtorice Barbare Cerar. Foto: STA

Ljubljana.
Delo z naslovom Prod avtorice Barbare Cerar.
Foto: STA

PROD - NOV ROMAN IZPOD PERESA BARBARE CERAR

Roman Barbare Cerar Prod je namenjen vsem ljubiteljem nenavadnih, nepredvidljivih zgodb, kot tudi bralcem, ki od knjig pričakujejo več, na primer razmislek o naravi ljubezni in zla ali o krhkosti življenjskega ravnovesja, so zapisali pri založbi.

Avtorica po navedbah založbe v romanu za odrasle spretno prepleta tri pripovedne linije: prvoosebno pripoved, v kateri se pripovedovalka spominja otroštva, in tretjeosebno fantazijsko pripoved o dveh sprtih mestih, obe pa povezuje pripoved reke, ki v romaneskni zgodbi ponazarja počelo porajanja in uničenja, utrip primarnega, ki presega hipnost posameznika.

Barbara Cerar je v prvi vrsti igralka. Študirala je dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Kot absolventka je gostovala v SLG Celje, leta 1996 se je zaposlila v SSG v Trstu, od leta 2003 pa je članica ansambla ljubljanske Drame. Ustvarila je dolgo vrsto izjemnih likov, tudi na televiziji in filmu. Ima status igralke prvakinje. Prejela je številna priznanja in nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, dve Borštnikovi in Sterijevo. Lani je pri Mladinski knjigi izšel njen literarni prvenec Pretežno jasno.

HOTEL SEM POVEDATI - ESEJI ENEGA NAJBOLJ PREPOZNAVNIH POLJSKIH LITERATOV

Herbertovi eseji iz njegovih osrednjih zbirk, Barbar v vrtu, Tihožitje z žvalo in Labirint ob morju, so poročila z resničnih potovanj, razširjena s sodobnimi, predvsem pa historičnimi knjižnimi poročili o obiskanih krajih. Njihova rdeča nit je pisateljev osebno zavzet odnos do kulture in umetnosti, pri čemer ga zanimajo predvsem nadčasovna vrednost del, njihova tehnična struktura in povezava z zgodovino.

Barbar v vrtu je posvečen srednjemu veku in renesansi v Italiji in južni Franciji, v Tihožitju z žvalo se avtor srečuje s holandskimi slikarskimi mojstri, v Labirintu ob morju pa pripoveduje o sredozemskih koreninah evropske civilizacije. Zanimanje za filozofijo in umetnost se pri Herbertu meša z očaranostjo nad detajlom in konkretnim predmetom, z izkustvom ter vsakdanjimi vtisi, zgodovinske in mitološke teme so aktualizirane ali obravnavane z netipičnih zornih kotov, so zapisali pri Beletrini. Eseje sta prevedli Jasmina Šuler Galos in Jana Unuk.

Zbigniew Herbert (1924-1998), ki danes velja za enega najbolj prevajanih poljskih pisateljev, se je sredi druge polovice 20. stoletja zapisal v poljsko književnost kot pesnik, mislec in moralna avoriteta, v Zahodni Evropi pa je od 60. let minulega stoletja veljal za enega najbolj prepoznavnih pesnikov in esejistov iz Srednje Evrope. V slovenščini so na voljo še njegove pesniške zbirke Gospod Cogito, Rovigo: Epilog viharja ter knjiga Beli raj vseh možnosti, ki so jo leta 1992 izdali pri Društvu slovenskih pisateljev, ko je dobil nagrado vilenica.

IZHOD IZ MATRICE - 14. KNJIGA BIOTERAPEVTA OGOREVCA

Marjan Ogorevc v svoji tokratni knjigi piše o življenju in izhodu iz matrice. "Vse življenje sem se počutil ujetega v matrico. Kot da sem ujet v močno pajkovo mrežo. Poskušali so me udomačiti, da bi postal suženj sistema. A jim je spodletelo. Življenje mi je ves čas postavljalo na pot navidezno nerešljive probleme, ki sem jim bil le s težavo kos. Hvaležen sem za to, saj sem postal tako močan, da sem se osvobodil ujetosti. Končno sem med pisanjem knjige Izhod iz matrice doživel aha trenutek. Spoznal sem, da so bile edine ovire tiste v moji glavi. Sedaj vem, da kjerkoli sem, sem vedno svoboden. Matrica me ne omejuje več," je o vsebini knjigi zapisal avtor.

Marjan Ogorevc je bioterapevt, atletski trener, avtor knjig, kolumn in člankov ter strokovni vodja in predavatelj v šoli za bioterapevte, ki temelji na karmični diagnostiki, že več kot tridesetletja proučuje alternativne načine zdravljenja. O svojih spoznanjih s področja bioenergijskega zdravljenja je doslej napisal 14 knjig.