Od blizu 20.4.2024 9:00

Novi dokumentarec Eme Kugler o ljudskem izročilu o starovercih

Idrija, 20. aprila - Slovenska cineastka in prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Ema Kugler je posnela nov dokumentarni film, v središče katerega je postavila ljudsko izročilo o starovercih. Film, ki nosi naslov Nekoč v Posočju, bo premierno prikazan nocoj v Filmskem gledališču Idrija. Poleg režije je Kugler za film prispevala tudi scenarij.

Kranj. Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler. Foto: Boštjan Podlogar/STA Arhiv STA

Kranj.
Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

Film temelji na ljudskem izročilu o starovercih, ki ga je Pavel Medvešček zbiral v Posočju in njegovi okolici. Prenašalci ustnega izročila so bili "strici", kot so rekli samskim moškim, ki niso imeli pravice do dedovanja in so kot hlapci živeli na robu družbe. Medvešček je skozi leta pridobil njihovo zaupanje in tako so prekinili zavezo molka, h kateri so se zavezali zaradi nasilnega pokristjanjevanja, in mu povedali vse, kar so o stari veri vedeli, so zapisali na spletni strani idrijskega Filmskega gledališča.

Kdaj se je staroverstvo pojavilo se ne ve, verjetno pa so določene mitične strukture tam obstajale že pred prihodom Slovanov. To vero so prakticirali na različne načine. Spoznanja o delovanju sveta pa so ubesedili in ga prenašali iz roda v rod tudi v obliki mitičnih zgodb. Medvešček je to izročilo zapisal v knjigi Iz nevidne strani neba, ki je izšla leta 2007. Moral je obljubiti, da bo knjigo izdal, ko bosta lunina krajca obrnjena proti Zemlji, zato je Medvešček knjigo izdal šele po 42. letih.

Snemanje filma je potekalo tudi na domačiji Šturmajce v Gorenji Kanomlji.

Igralski ansambel sestavljajo Ivan Peternelj, Matija Vastl, Blaž Šef, Klemen Kovačič, Aino Aalto, Kristjan Guček in Zdravko Duša, pripovedovalci pa so Ivan Peternelj, Romana Šalehar, Janez Škof, Andrej Rozman - Roza in Ivo Barišič.

Dokumentarec je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Zank, s podporo Slovenskega filmskega centra, RTV-ja Slovenija, studia VIBA film in je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler (1955) je umetniško pot začela sredi 80. let minulega stoletja. Posveča se različnim umetniškim disciplinam, od režije, scenaristike, scenografije, kostumografije, montaže do performansov in likovnih instalacij. V središču njenega dela pa je film.

Njen filmski opus obsega naslove Hydra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003), Le Grand Macabre (2005), Za konec časa (2009), Odmevi časa (2013) in Človek s senco (2019), za katerega je prejela več kot sto nagrad.

Med njenimi dokumentarnimi filmi so poleg najnovejšega še Od Kapelce do KUD-a, dokumentarec o gledališču Ane Monro (2014), Polepšali ste mi dan, dokumentarni portret o raziskovalki starih kultur Fani Okič (2013) ter Orion, dokumentarec o paleolitskih ostankih na Kozjanskem (2012).

Za svoj opus je lani prejela veliko Prešernovo nagrado. Je tudi prejemnica Štigličeve nagrade za življenjsko delo, za delo na področju multimedijske umetnosti nagrade zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa še nagrade Prešernovega sklada, Župančičeve nagrade in več mednarodnih nagrad.