Svet 20.4.2024 12:52

Glavni nagradi na 60. beneškem bienalu Avstraliji in Novi Zelandiji

Benetke, 20. aprila - V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

Italija, Benetke. 60. beneški bienale. Avstralski paviljon. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
60. beneški bienale.
Avstralski paviljon.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Archie Moore je zasnoval avstralski paviljon pod naslovom kith and kin (prijatelji in družina) in prejel zlatega leva za najboljši nacionalni paviljon. V avstralskem paviljonu v Vrtovih se ukvarja z zgodovino aboriginov, ki jim tudi sam pripada. Na stenah in stropu paviljona je med drugim s kredo napisal družinsko drevo dveh avtohtonih avstralskih plemen.

Umetniška skupina Mataaho Collective je prejela zlatega leva za najboljše delo na glavni razstavi, ki letos poteka pod geslom Tujci povsod. Umetniško skupino sestavljajo štiri Maorke, pripadnice novozelandskega avtohtonega prebivalstva. V Arzenalu so ustvarile instalacijo iz vlaken velikega formata, ki se ukvarjajo z zapletenostjo življenja in sistemi znanja Maorov.

Srebrnega leva za obetavnega mladega udeleženca mednarodne razstave je prejela britanska umetnica nigerijskega rodu Karimah Ashadu, ki živi v Hamburgu, Nemčiji in Lagosu, je beneški bienale objavil na svoji spletni strani.

Posebno omembo za nacionalni paviljon je žirija beneškega bienala letos namenila Kosovu, posebno omembo z glavne razstave pa palestinski umetnici Samii Halaby, ki živi v ZDA, in argentinski umetnici La Choli Poblete

Zlatega leva za življenjsko sta prejeli italijansko-brazilska slikarka in kiparka Anna Maria Maiolino ter turška grafičarka in fotografinja Nil Yalter.

Na čelu mednarodne žirije beneškega bienala je letos profesorica sodobne umetnosti in LGBTQ+ študij na univerzi Columbia Julia Bryan-Wilson.

Glavno razstavo Tujci povsod tokrat kot prvi iz Južne Amerike kurira Brazilec Adriano Pedrosa. Ta je h glavni razstavi povabil več kot 300 umetnikov z vsega sveta.

V Vrtovih in Arzenalu ter samem središču Benetk letos skupno sodeluje 88 držav. Letos prvič na beneškem bienalu sodelujejo štiri države: Benin, Etiopija, Tanzanija in Vzhodni Timor. Nikaragva, Panama in Senegal prvič sodelujejo z lastnim paviljonom.

Slovenski paviljon je na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Država se predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, ki je umeščen v bližnjem parku med Vrtovi in Arzenalom. Kustos slovenske predstavitve je Vladimir Vidmar.

Umetniška dela 60. beneškega bienala na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in Arzenalu bodo na ogled do 24. novembra.