Svet 24.4.2024 19:04

Klimtova Gospodična Lieser na dražbi prodana za 30 milijonov evrov

Dunaj, 24. aprila - Skoraj sto let izgubljeno sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser so na današnji dražbi dunajske avkcijske hiše im Kinsky prodali za 30 milijonov evrov. To je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP rekordna dosežena cena na katerikoli dražbi na avstrijskih tleh. Dela velikega avstrijskega umetnika se sicer redko pojavijo na trgu umetnin.

Barvit tričetrtinski portret iz leta 1917 je bil desetletja v neznani zasebni lasti. Strokovna javnost ga je doslej poznala le po črno-beli fotografiji. Vrednost slike je bila ocenjena na 30 do 50 milijonov evrov.

Gospodična Lieser z originalnim naslovom Bildnis Fräulein Lieser sodi med pozna dela svetovno znanega vodilnega umetnika dunajske secesije Klimta (1862-1918). Slika velikosti 140 x 80 centimetrov prikazuje mlado žensko na rdečem ozadju. Na sliki je prikazana članica družine industrialcev Lieser, ki so jo v času nacizma preganjali zaradi judovskega rodu.

Natančna usoda slike med letoma 1925 in 1960 ni znana. Kljub poglobljenim raziskavam doslej niso našli nobenih dokazov, da je bila v preteklosti pridobljena na nezakonit način. Avkcijski katalog namreč navaja, da "ni nobenega dokaza, da je bilo delo pred ali med drugo svetovno vojno naropano, ukradeno ali kako drugače nezakonito odvzeto."

Sedanji lastniki so sliko podedovali pred približno dvema letoma od daljnih sorodnikov. Od sredine 60. let minulega stoletja je slika visela v dnevni sobi vile v bližini Dunaja.

Da portret Gospodične Lieser ni bil na dražbi v Londonu ali New Yorku, ampak ga je dražila veliko manjša dunajska avkcijska hiša im Kinsky, je zasluga dolgoletnih izkušenj s Klimtovimi deli in strokovnosti pri obravnavi umetnin, ki so jih zasegli ali zaplenili v času nacizma.

Klimtovi portreti se redko pojavijo na trgu umetnin. Lani junija je bila Klimtova Dama s pahljačo v Londonu prodana za 74 milijonov funtov, kar je bil evropski rekord na dražbi umetnin.

Najvišjo dosedanjo ceno, doseženo na avkciji v Avstriji, je medtem doseglo delo flamskega slikarja Fransa Franckena II, ki je bilo leta 2010 prodano za sedem milijonov evrov, še piše AFP.