Svet 29.4.2024 5:30

Muzej Barberini v Potsdamu z novim pogledom na Modiglianijeve ženske akte

Potsdam, 29. aprila - V muzeju Barberini v nemškem Potsdamu so postavili razstavo, ki ponuja nov pogled na ženske akte italijanskega slikarja Amedea Modiglianija. Enega OD aktov so pred leti na dražbi v New Yorku prodali za dobrih 100 milijonov evrov. Zdaj je v zasebni lasti in prav tako del razstave. Umetnine so si izposodili v Parizu, Londonu in New Yorku.

Nemčija. Muzej Barberini v Potsdamu v Nemčiji. Foto: Wikipedia Arhiv Wikipedia

Nemčija.
Muzej Barberini v Potsdamu v Nemčiji.
Foto: Wikipedia
Arhiv Wikipedia

Razstava je nastala skupaj s Staatsgalerie Stuttgart in prikazuje celotno delo Modiglianija (1884-1920), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dela judovskega slikarja, ki so nekoč sprožala škandale, veljajo za zelo iskana za izposojo. Slike so na razstavo pripeljali iz muzejev v Parizu, Washingtonu, New Yorku in Londonu.

Razstava z naslovom Modigliani: Sodobni pogled je prva razstava o slikarju v Nemčiji po 15 letih, so sporočili iz muzeja Barberini, kjer si jo je mogoče ogledati do 18. avgusta. Obsega okrog 90 del.

Pred tem je bila postavljena v Stuttgartu, kjer si jo je ogledalo okrog 90.000 obiskovalcev. Tamkajšnja Državna galerija ima v lasti dva dragocena Modiglianija. Hiša v Baden-Württembergu pa je ena od le štirih muzejev v Nemčiji, ki imajo svojega Modiglianija, je pred odprtjem razstave povedala direktorica Barberinija Ortrud Westheider.

Konkurenca za mednarodno izposojo je zato velika, veliko del je v zasebnih zbirkah.

V Barberiniju želijo ponuditi nov pogled na njegovo delo. Razstava namreč po pisanju agencije revidira Modiglianijevo podobo in ga prikazuje kot umetnika, ki svoj pogled usmerja v emancipirano žensko.

Umetnik je upodabljal ženske s kratkimi lasmi in v moških oblačilih. Njegove upodobitve žensk so sicer dlje časa veljale za izraz moškega voajerizma. Razstava želi prevrednotiti slikarjev pogled na ženske v podobi ženskarjev, nagnjenih k alkoholu.