Svet 29.4.2024 6:00

Dudamel ponudil vpogled v prihajajoči mandat pri Newyorških filharmonikih

New York, 29. aprila - Dirigent Gustavo Dudamel je minuli teden vodil spomladanski gala koncert Newyorških filharmonikov in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nakazal, kakšna je njegova vizija vodenja najstarejšega ameriškega orkestra, ki ga bo prevzel v sezoni 2026/27. Takrat bo po 17 sezonah zapustil svoje delovno mesto pri Losangeleški filharmoniji.

ZDA, Los Angeles. Venezuelski dirigent Gustavo Dudamel. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, Los Angeles.
Venezuelski dirigent Gustavo Dudamel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Venezuelski dirigent je na oder med drugim pripeljal reperja Commona, kitarista Bernieja Williamsa in številne študente glasbe. S programom, ki so ga izvedli, je po pisanju agencije potrdil, da se ozira v prihodnost in daje prednost mladim glasbenikom.

"Popolnoma verjamem, da se prihodnost družbe začne z izobraževanjem mladega človeka," je dejal Dudamel in dodal, da z navdušenjem pričakuje vodenje newyorškega simfoničnega orkestra.

Kot mnoge ustanove klasične glasbe si tudi Newyorška filharmonija že leta prizadeva prenoviti svojo podobo, za katero so nekateri kritiki dejali, da je preveč elitistična in preveč belopolto usmerjena.

Dudamel je v času delovanja v Los Angelesu krepil vezi s Hollywoodom ter približeval klasično glasbo tudi tistim ušesom, ki tega žanra morda niso poznali. Rodil se je leta 1981 v Venezueli pozavnistu in učitelju glasu, svoj talent pa je oblikoval v slavnem venezuelskem glasbenem izobraževalnem programu El Sistema.

Ko se je preselil v Los Angeles, je Dudamel nadaljeval izobraževanje mladih in po modelu El Sistema spodbudil nastanek Mladinskega orkestra Los Angeles, znanega kot YOLA.

"Ljudi moramo izobraževati, vendar na najboljši možni način, ne da bi umetnost postavili na piedestal brez dostopa," je povedal novinarjem na lanski novinarski konferenci, na kateri so ga predstavili kot naslednjega glasbenega in umetniškega direktorja Newyorške filharmonije.