Na hitro prelistano 4.5.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. maja - Pri Mladinski knjigi so izdali romaneskni prvenec Polone Wallas z naslovom Zapisano v telesu, pri Založbi /*cf. pa zbornik Feministične prihodnosti s prispevki teoretičark, filozofinj, sociologinj in teoretičark spola, ki ga je uredila Katja Čičigoj. Center za slovensko književnost je v zbirki Aleph izdal pesniški prvenec Davorina Lenka Razpoke.

Ljubljana. Pesniški prvenec Razpoke Davorina Jenka. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniški prvenec Razpoke Davorina Jenka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Feministične prihodnosti avtorice Katje Čičigoj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Feministične prihodnosti avtorice Katje Čičigoj.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Zapisano v telesu avtorice Polone Wallas. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Zapisano v telesu avtorice Polone Wallas.
Foto: STA

ZAPISANO V TELESU - ROMAN NA TEMO POLOŽAJA ŽENSK V DRUŽBI

Romaneskni prvenec Polone Wallas Zapisano v telesu je nastal v avtoričinem procesu obiskovanja literarnih delavnic. Po navedbah založbe prinaša dragoceno delo, ki ni samo literarno dejanje, temveč predvsem sočutno in inteligentno premišljevanje o položaju žensk v širšem družbenem smislu. Pisateljičin cilj je raziskati različne vidike ženskega doživljanja in preizpraševanja tradicionalne predstave o vlogah spolov.

Polona Wallas v romanu govori o človeških, predvsem ženskih usodah, soočenih s preizkušnjami življenja, a tudi s samimi seboj. Protagonistke, ki so ujete v vidne in nevidne strukture družbenega patriarhata, pripovedujejo o ljubezni, starševstvu, nasilju in drugih izzivih, pri čemer avtorica preizprašuje posledice njihov odločitev, poudarjajoč, da je analiziranje možnosti za žensko neizogibno početje, so vsebino romana povzeli pri Mestni knjižnici Ljubljana.

Mateja Polona Wallas, rojena 1974 v Ljubljani, je po izobrazbi sociologinja. Pred prvencem je pisala za radio in tiskane medije.

FEMINISTIČNE PRIHODNOSTI - ZBORNIK SLOVENSKIH TEORETIČARK, KI TEMATIZIRAJO DELO SHULAMITH FIRESTONE

V zborniku Feministične prihodnosti: Radikalni utopizem Shulamith Firestone se kritične teoretičarke, filozofinje, sociologinje in teoretičarke spola - Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Sophie Lewis, Victoria Margee, Jasmina Šepetavc in Anamarija Šiša - pri zamišljanju reorganizacije skrbstvenih razmerij, družinskih in ljubezenskih odnosov in delitev dela navdihujejo pri delu Dialektika spola: zagovor feministične revolucije (1970) Shulamith Firestone. Po navedbah založbe je omenjena knjiga v zadnjih letih med bolj branimi in citiranimi kritičnimi deli na temo spola v mednarodnem prostoru. V slovenskem prevodu je izšlo leta 2019, so spomnili pri Založbi /*cf, kjer so poskrbeli za izid. Pod prevode v zborniku se je podpisal Miha Marek.

Firestone je leta 1970 predvidela številne tehnološke in družbene spremembe, ki smo jim priča danes, in ponudila konkretne predloge za njihovo emancipatorno preusmeritev. Tudi sicer vodilni teoretiki in teoretičarke družbe v zvezi s progresivno prekarizacijo delovne sile, staranjem prebivalstva in usihanjem mehanizmov družbene podpore in pomoči že dolgo govorijo o t.i. krizi skrbi na svetovnem Severu (Nancy Fraser, 2016) ter "krizi družbene reprodukcije" na globalnem Jugu (Precarias a la deriva, 2010), so še zapisali pri založbi.

RAZPOKE - PESNIŠKI PRVENEC DAVORINA LENKA

Davorin Lenko, ki je nase opozoril pred desetimi leti z romanesknim prvencem Telesa v temi, za katerega je prejel kresnika in kritiško sito, je pozneje izdal še dve zbirki kratkih zgodb (Postopoma zapuščati Misantropolis in Psihoporn) in dva romana (Bela pritlikavka in Triger), tokrat pa se predstavlja še s pesniškim prvencem Razpoke.

"Zbirka Razpoke tako pomeni zanimivo epizodo v Lenkovem ustvarjanju, s tem ko osvetljujejo še nekatere nove vidike koordinat njegovega pisanja. Tako se jo zdi smotrno brati v sklopu preostalih Lenkovih del, saj ključne poante nekaterih pesmi sicer niso nujno dostopne. Ko Razpoke namesto tega primemo v roke kot izrazito samostojno pesniško zbirko, pa nas nemara zmoti nekaj neizkoriščenega potenciala za nadaljnje raziskovanje pesniškega jezika," je o zbirki zapisal Aljaž Krivec.

Davorin Lenko (1984) je pisatelj, pesnik in glasbeni kritik. Po otroštvu v Solčavi v Zgornji Savinjski dolini in srednji šoli v Celju je leta 2012 diplomiral iz primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti. Zgodbe Psihoporn so bile leta 2021 nominirane za nagrado Evropske unije za književnost, istega leta je za kratko zgodbo Violina in žiletke prejel Arsovo lastovko. Za kresnika se je potegoval tudi njegov roman Triger.