Slovenija 1.5.2024 11:00

Sigic digitaliziral eksperimentalno glasbo iz 70. in 80. let na kompilaciji Robniki

Ljubljana, 1. maja - Pod okriljem Slovenskega glasbenoinformacijskega centra (Sigic) so nastali digitalizirani posnetki slovenske popularne in eksperimentalne glasbe iz obdobja druge polovice 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Idejni vodja kompilacije z naslovom Robniki je bil Bratko Bibič. Skoraj osem ur glasbe je dostopne preko Digitalne knjižnice Slovenije.

Bibič se je pri izboru osredotočil na skladbe in zvočna dela, ki doslej še niso bila digitalizirana in/ali objavljena ali pa so bila izvedena in posneta samo v živo, so sporočili s Sigica.

Izbor obsega 55 posnetkov, ki so nastali v letih od 1976 do 1989, kar znaša skupaj za sedem ur in pol glasbe. Med njimi so posnetki s koncerta zasedbe Salamander v Narodni galeriji leta 1976, Jerka Novaka in Etbina Stefančiča z vrta gostilne Rožnik istega leta, zasedbe NOM OM iz Festivalne dvorane leta 1976, Boštjana Perovška & Saete iz Galerije ŠKUC leta 1979 in zasedbe Srp z istega prizorišča prav tako leta 1979.

Iz 80. let so denimo digitalizirani posnetki zasedbe Sončna pot s koncerta v Kinu Union, zasedbe Begnagrad z različnih prizorišč, dua Andrej Rozman Roza - Marko Kovačič iz Festivalne dvorane, Marka Breclja in Ivana Volariča - Fea ter skupin Srp, D'Pravda, Miladojka Youneed, Quatebriga in Lolita.

Kot je ob tem zapisal glasbeni kritik Igor Bašin, kompilacija prinaša razgibani (i)zbor raznolikih in nepredvidljivih glasbenih in zvočnih govoric, ki jih je težko popredalčkati. Večina posnetkov je nastalo na ljubljanskih prizoriščih, za projekt so jih zbrali iz fonotečnega arhiva Radia Študent in osebnih zbirk.

Robniki med drugim vsebujejo svobodno igro z zvoki, svobodno improvizirano godbo in rock v opoziciji, vsak koncertni posnetek pa ima svojo zgodovinsko vrednost. Arhivski posnetki, ki so večinoma prvič javno objavljeni in dostopni, zgladijo "vsiljeno motnjo diskontinuitete, predstavo, da se je alternativna scena porodila s punkom in njegovimi nadaljnjimi pojavi in surogati, ter kontrakulturo sedemdesetih poveže z alternativo osemdesetih v kontinuiteto, ki traja," je zapisal Bašin.

Projekt, nastal v sodelovanju z Zavodom ALCEDO, je v obliki posamičnih posnetkov dostopen na portalu Digitalna knjižnica Slovenije, ki deluje v okviru Narodne in univerzitetne knjižnice.