Slovenija 30.4.2024 5:00

Ob mednarodnem dnevu jazza več nastopov po starem delu Ljubljane

Ljubljana, 30. aprila - Mednarodnemu dnevu jazza, ki ga svet praznuje na današnji dan od leta 2012, so se tudi letos pridružili v več krajih po Sloveniji. Za vse ljubitelje tovrstne glasbe so program nastopov v živo pripravili pri zavodu Imago Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo. V starem delu Ljubljane se bo od popoldneva do večera zvrstilo več koncertov.

Ljubljana, Križanke. Jazz, trobenta. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Jazz, trobenta.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Poulični nastopi se bodo začeli ob 14. uri, ko bo na Mestnem trgu mogoče spoznati zasedbo mladih glasbenikov J. J. A. jazz trio, ki deluje pod mentorstvom Braca Doblekarja. Sestavljajo jo klaviaturist Jakob Jon Doblekar, kitarist Julij Ogulin in bobnar Aleksander Čertalič, od nedavnega pa z njimi deluje tudi pevka Flora Krampač, ki bo nastopila kot gostja.

Na Gornjem trgu bo ob 16. uri sledila skupina Soul Augmenters, v kateri so pevka Sara Krivec, trobentač Anže Istenič, klaviaturist in kitarist Martin Vasle, bas kitarist Jakob Kerže in bobnar Lars Johan Kvaternik. Člani zasedbe so večinoma dijaki drugega letnika jazz oddelka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Skupaj preigravajo tako staro kot sodobno produkcijo.

Dve uri zatem bo na Eipprovi ulici nastopil TG kvartet v sestavi kitarista Luke Debelića, pianista Aljoše Kavčiča, kontrabasista Vasje Caharija in bobnarja Tijana Grašiča. Kvartet je že nastopil na nekaterih domačih jazzovskih prizoriščih, kot so jazz klub Gajo, Prulček in Jazz kamp Kranj, pa tudi na hrvaškem otoku Rab in na Radiu Slovenija. Po napovedih organizatorjev bodo izvajali jazzovske standarde s sodobnim pridihom.

Dan jazza bo ob 20. uri v baru Prulček sklenil slovensko-srbski trio, v katerem sta se slovenski publiki dobro znana jazzovska ustvarjalca, pianist Peter Mihelič in kontrabasist Nikola Matošić, povezala z beograjskim glasbenikom Predragom Revišinom. Zadnji kot aranžer in kontrabasist že desetletja redno gostuje na slovenskih jazzovskih prizoriščih. Tokrat se bo predstavil kot saksofonist.

Čeprav je organizacija Unesco za mednarodni dan jazza izbrala 30. april, se koncerti v Sloveniji pod okriljem omenjenih zavodov vrstijo od 25. aprila do 10. maja po različnih slovenskih krajih - od Pirana, Nove Gorice, Postojne, Cerja do Gornjega Grada, Raven na Koroškem in Metlike. V tem času bo na 13 koncertih nastopilo 69 glasbenikov, so sporočili iz Imaga Sloveniae.

Generalna skupščina Unesca je 30. april za mednarodni dan jazza razglasila leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka. Leta 2012 ga je na svoj koledar dodala še Organizacija Združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah, da bi spomnili, da je jazzovska glasba sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami.

Mednarodni koncert ob dnevu so tokrat pripravili v mestu Tangier v Maroku, kjer so nastopala ali delovala imena, kot so Josephine Baker, Ornette Coleman, Herbie Mann in Archie Shepp. Med nastopajočimi na koncertu, ki ga bodo prenašali prek YouTubea in Facebooka, so napovedani Hancock, Dee Dee Bridgewater, Femi Kuti, Claudia Acuna in kot gost tudi Jeremy Irons.